S-A DESCOPERIT UN NOU ORGAN AL CORPULUI UMAN

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitatea din New-York, citaţi de descopera.ro, susţin că au depistat un nou organ în corpul uman, sub forma unei reţele de spaţii umplute cu lichid, amplasate în ţesut. Potrivit studiului, aceste spaţii există în ţesuturile conjunctive din corp, inclusiv sub suprafaţa pielii, în zona tractului digestiv, a plămânilor şi a tractului urinar.

„În trecut, s-a crezut că aceste straturi de ţesut erau un strat dens de colagen (o proteină structurală puternică, regăsită în ţesuturile conjunctive), însă studiul nostru relevă că, în loc să fie un perete, ţesutul reprezintă mai degrabă o autostradă deschisă, plină cu lichid.

Până acum, spaţiile pline de lichide nu au fost descoperite, deoarece nu apar la microscopul clasic, folosit pentru analiza universului celular. Acum, în loc să folosim plăcuţele microscopice clasice, am folosit noi tehnologii, care permite examinarea ţesutului viu la nivel microscopic.

Astfel, am descoperit că noile spaţii reprezintă un organ, pe care l-am denumit, deocamdată, interstiţiu. Pentru ca o parte anatomică să devină organ, este necesar un consens, prezenţa spaţiilor cu fluid trebuind confirmată şi de alte surse ştiinţifice.

Descoperirea noastră ar putea avea un impact decisiv în zona cercetării cancerului, de exemplu, ea explicând de ce tumorile canceroase care invadează acest strat de ţesut pot migra spre ganglionii limfatici. Noi considerăm că acest lucru survine deoarece aceste spaţii sunt sursele unui lichid denumit limfă (un lichid care conţine celule albe care luptă cu infecţia).

Corpul uman conţine apă în procent de 60%, din care două treimi se regăseşte în interiorul celulelor, iar cealaltă treime este în exteriorul celulelor şi reprezintă fluidul interstiţial. Chiar dacă se ştia că acest fluid există între celulele individuale, ideea unui interstiţiu mare, interconectat, nu a fost studiată în literatura de specialitate.

Interstiţiul, descoperit cu ajutorul noii tehnologii (un instrument care combină un endoscop şi un laser, precum şi senzori care analizează tiparele fluorescente, prin care pot fi văzute la microscop ţesuturile vii), poate fi considerat un organ.

În urmă cu trei ani, în timp ce analizam un pacient bolnav de cancer, am descoperit câteva cavităţi în stratul de ţesut, care nu se potriveau cu niciun element anatomic studiat. Când am tăiat ţesutul, cavităţile au dispărut. Am îndepărtat mostrele de ţesut din corpul bolnavilor de cancer, cărora le-au fost extirpate pancreasul şi canalul biliar, şi le-am îngheţat, astfel că am putut observa astfel spaţiile pline de lichid.

Ulterior, am observat că aceleaşi spaţii pline cu lichid se regăsesc şi în ţesutul oamenilor sănătoşi. Aceste spaţii acţionează ca nişte amortizoare de şoc, pentru a proteja ţesuturile, în timpul funcţionării zilnice.

În continuare, vom revizui literatura de specialitate, pentru a reanaliza tot ceea ce ştiam despre corpul uman şi pentru a ne da seama de adevărata importanţă a informaţiei pe care am descoperit-o", afirmă experţii americani.

Lasă un comentariu