Filosofia, biblia şi... duminica

Distribuie pe:

„De la mine, filosofia creştină va primi pentru prima dată teoria adevărată a infinitului. Nu am nicio îndoială privind adevărul transfiniţilor, pe care i-am identificat cu ajutorul lui Dumnezeu".

Georg Cantor (1845-1918), matematician german. El a inventat teoria mulţimilor, care a devenit o teorie fundamentală în matematică. A dovedit că cifrele reale sunt mai numeroase decât numerele naturale. De fapt, teoria lui Cantor a dovedit că această teoremă implică existenţa unei „infinitate de infinităţi". El a definit Cardinalul şi ordinalele şi aritmetica lor. În anul 1904, Royal Society a acordat lui Cantor, Medalia Sylvester, cea mai mare onoare ce se poate conferi în matematică.

***

„Există dovezi abundente că Biblia, deşi este scrisă de oameni, nu este produsul minţii omeneşti. Ea a fost întotdeauna venerată de nenumăraţi oameni ca fiind cuvintele transmise nouă de către creatorul universului".

Sir John Ambrose Fleming (1849-1945), pionierul electronicii, inginer şi fizician francez, cunoscut pentru inventarea în 1904 a primului tub electronic, dioda, denumită pe atunci kenotron. El a inventat şi regula mâinii drepte, folosită în matematică şi electronică. A fost primul copil născut în familia lui James Fleming, preot de congrenaţie, la Lancaster care a înfiinţat Mişcarea de Protest împotriva Evoluţiei. Ambrose Fleming a fost un bun fotograf, îi plăcea să facă excursii şi, neavând copii, şi-a lăsat toată averea organizaţiilor de caritate creştine.

***

„Într-o duminică friguroasă, scriitorul italian Alessandro Manzoni, pregătindu-se să meargă la biserică, familia voia să-l împiedice. El le-a răspuns: «Dacă cineva dintre voi ar fi câştigat 100.000 de lire şi astăzi ar fi ultima zi pentru ridicarea lor, nu aţi alerga acolo, oricum ar fi timpul? Aşa şi eu, alerg la biserică, deşi nu este aur în lume cu care ai putea plăti preţul sfintei liturghii»".

Alessandro Manzoni (1785-1873), unul din cei mai mari poeţi şi scriitori italieni, senator. A scris romane, dramaturgie, fiind un teoretician al romantismului italian. Este autorul recenziei „Scrisoare asupra romantismului". Cea mai cunoscută operă a sa este romanul Promessi Sposi, apărut în 1827, evocare patetică şi realistă a Lombardiei secolului al XVII-lea, şi care se remarcă prin unitatea construcţiei, adevărul psihologic şi caracterul poetic. În scrierile sale din domeniul teoriei literare, a pledat pentru libertatea genurilor şi reconstrucţia poetică a adevărului istoric.

***

P.S. „Mântuieşte-mă, Doamne, că a lipsit cel cuvios, că s-a împuţinat adevărul de la fiii oamenilor. Deşertăciuni a grăit fiecare către aproapele său, buze viclene în inimă au grăit" (Psalmi 11, 1-2).

„1001 CUGETĂRI" vol. XII

 

Lasă un comentariu