Fuziunea UMF - UPM „ascute bisturiele" în şcoala medicală mureşeană

Distribuie pe:

Potrivit unui comunicat transmis către biroul de la Bucureşti al agenţiei ungare de presă MTI, Uniunea Federală a Naţionalităţilor Europene (FUEN) urmăreşte cu îngrijorare evoluţia planului de unificare a UMF Târgu-Mureş cu Universitatea „Petru Maior", reamintind că demersurile în acest sens au fost făcute fără o pregătire corespunzătoare, prin neglijarea intereselor profesorilor şi studenţilor maghiari din cadrul UMF.

În comunicat se mai precizează că menţinerea şi dezvoltarea învăţământului în limba maghiară la această universitate au o importanţă primordială, iar înfiinţarea facultăţii în limba maghiară reprezintă o obligaţie legală.

„Atitudinea de refuz de care a dat dovadă conducerea UMF Târgu-Mureş, în privinţa înfiinţării facultăţii în limba maghiară, sugerează că scopul său de acum este de a reduce în continuare ponderea învăţământului în limba maternă. Protestăm în mod hotărât împotriva acestui plan", scrie în comunicat.

Reprezentanţii FUEN au mai arătat că unul dintre principiile europene ale drepturilor minorităţilor, mai exact Convenţia-Cadru pentru Protecţia Minorităţilor Naţionale, prevede în mod clar că drepturile dobândite nu pot fi reduse sau retrase. De aceea, FUEN va protesta ferm în faţa forurilor internaţionale împotriva tuturor deciziilor care pot avea consecinţe negative asupra învăţământului în limba maghiară, se arată în comunicat.

Pe de altă parte, potrivit aceleiaşi surse, László Dávid, rectorul Universităţii Sapientia (subvenţionată de statul ungar), a declarat unei publicaţii maghiare că „nu putem întoarce spatele învăţământului superior medical în limba maghiară", în sensul că acesta trebuie menţinut în actualul cadru instituţional, subvenţionat de statul român. Totuşi, în circumstanţe care ar împiedica desfăşurarea învăţământului în limba maternă, Universitatea Sapientia ar putea primi în structura ei secţia maghiară de la UMF Târgu-Mureş. Declaraţia survine după ce, vinerea trecută, Árpád János Potápi, secretar de stat responsabil pentru politicile naţionale din cadrul Oficiului prim-ministrului Ungariei, afirma că executivul ungar nu exclude crearea unei structuri noi, în care să se desfăşoare învăţământul superior medical în limba maghiară. În opinia rectorului de la Sapienţia, însă, încorporarea învăţământului medical în limba maghiară în structura acestei universităţi nu numai că presupune alocarea unor importante resurse financiare şi condiţii instituţionale aparte, dar ar necesita şi foarte mult timp; în plus, ar fi nevoie de un spital dotat corespunzător, cu personal bine instruit. În opinia sa, persoanele abilitate au datoria să încerce să salveze secţia maghiară a UMF, iar „lupta trebuie continuată până ce învăţământul de limbă maternă se poate dezvolta în mod corespunzător şi studenţii nu suferă".

„Chiar dacă Universitatea Sapienţia şi-ar asuma sarcina formării de medici şi farmacişti, aş simţi o lipsă imensă. Profesorii noştri maghiari au creat şi au construit cu şaptezeci de ani în urmă o instituţie care şi-a dobândit numele, a dat prestigiu oraşului şi regiunii, iar noi renunţăm la ea şi o părăsim? Această situaţie ar reprezenta o problemă şi o povară psihică mult mai mare pentru mine decât ridicarea unor clădiri, începerea cursurilor şi acreditarea specialiştilor", a spus rectorul, potrivit MTI.

„Secţia maghiară din cadrul UMF Târgu-Mureş, înfiinţată iniţial ca universitate cu predare în limba maghiară a fost pusă în dificultate după ce conducerea universităţii, formată în majoritate din cadre didactice de etnie română, invocând autonomia instituţională, a refuzat punerea în aplicare a acelor prevederi ale Legii învăţământului, care sunt importante pentru comunitatea maghiară, iar miercurea trecută a adoptat o hotărâre referitoare la fuziunea cu Universitatea «Petru Maior», mai precizează sursa citată.

Lasă un comentariu