La Căminul cultural Sângeorgiu de Mureș, cu ocazia „Zilelor Sângeorzene" Oameni, fapte și icoane create cu drag, pentru sângeorzeni

Distribuie pe:

Oamenii devin ai locului, îi aparțin în măsura în care-și dăruiesc din frumusețea sufletului: „cetății". Atunci când gândul devine faptă, transformă omul într-un „sculptor", un sculptor care dăruiește pentru semeni. Astfel, se întâmplă ca semenii să se reunească, să se cunoască și împreună să ducă mai departe tradiții, obiceiuri și să scrie o parte de istorie pentru urmași.

În Sângeorgiu de Mureș s-au desfășurat o mulțime de activități culturale, artistice dar, și de divertisment cu ocazia „Zilelor Sângeorzene". Localitate culturală și turistică a devenit datorită străduinței domnului primar Sófalvi Sándor Szabolcs, și a Consiliului local, iar comuna Sângeorgiu de Mureș a înflorit an de an.

Căminul Cultural Sângeorgiu de Mureș a găzduit, în data de 24 aprilie 2018, Lansarea cărții „Oameni și fapte", vol. XVI, partea a II-a, autor Ilarie Gh. Opriș, o carte a unui sângeorzan, o carte care a reunit, în coperțile sale, 200 de biografii ale consătenilor dânsului. Iubirea pentru locul natal a domnului Ilarie Gh. Opriș este cunoscută, iar dânsul a dovedit-o prin efortul neobosit cu care a muncit la editarea unui număr impresionant de volume, în care Sângeorgiul de Mureș este imortalizat, volume care cuprind oameni, fapte, dar și istoria acestor meleaguri. Cu ocazia acestui eveniment, domnul Sófalvi SándorSzabolcs, primarul comunei Sângeorgiu de Mureș, domnul Eugen Bărăian, preot paroh ortodox, domnul Baricz Lajos, preot paroh romano-catolic, domnul Ioan Nicolaescu, profesor universitar doctor, și domnul inspector școlar și consilier local al municipiului Târgu-Mureș, Constantin Bogoșel, au avut deosebita plăcere de a aprecia efortul și dedicarea domnului Ilarie Gh. Opriș, ale pictorilor iconari, dar și ale editorilor ziarului „Cronica Sângeorzeană".

Cu această ocazie s-a desfășurat și Vernisajul Expoziției Iconarilor Sângeorzeni, care au pictat pe sticlă, în taberele de pictură organizate în anul 2017, de Asociația Culturală „Sfântu Gheorghe", Primăria și Consiliul local și de Parohia Ortodoxă nr. 2 Sângeorgiul de Mureș. Pictorii iconari, îndrumați de renumita artistă Pădurean Klárá: Aboni Mária, Balász Kristina, Claudia Bărăian, Eugen Bărăian, Andrea Bodan, Dorin Dănuț Borda, Gabriela Borda, Horațiu Călugăr, Cseke Mihaela, Gazda Ella, Kulcsár Maria, Magyari Iuliana, Iuliana Marin, Maria Mera, Orbán Ferencz, Oroian Rita, Dorina Sermășan, Cornelia Todoran, Cornel Turcu, Adam Ursan, David Ursan și Veress Zsuzsa au realizat adevărate minunății care vor împodobi Sfânta Biserică nouă din Sângeorgiu de Mureș.

Domnul Ilarie Gh. Opriș a întitulat volumul „Oameni și fapte", dar trebuie să amintim că dânsul este un om al faptelor. A contribuit din plin la ridicarea la rang de cinste a culturii în Sângeorgiu de Mureș. „La mulți ani, domnului Ilarie Gh. Opriș!", „La mulți ani, sângeorzeni!" Fie ca și în viitor, cultura să facă „casă bună" cu această comună care înflorește, tot mai mult, an de an!!!

Lasă un comentariu