CEREMONIE MILITARĂ ȘI RELIGIOASĂ CU OCAZIA ZILEI DE 9 MAI, LA TÂRGU-MUREȘ

Distribuie pe:

Miercuri, 9 mai 2018, Instituția Prefectului - Județul Mureș, Consiliul Județean Mureș, Primăria municipiului Târgu-Mureș și Garnizoana Târgu-Mureș au organizat o ceremonie militară și religioasă ocazionată de celebrarea ZILEI INDEPENDENȚEI DE STAT A ROMÂNIEI, a ZILEI VICTORIEI NAȚIUNILOR UNITE în cel de-Al Doilea Război Mondial și a ZILEI UNIUNII EUROPENE.

Activitățile cultural-patriotice dedicate acestui eveniment, au debutat începând cu ora 11.00, în fața Palatului Administrativ din Piața Victoriei.

Comandantul Comenduirii Garnizoanei Târgu-Mureș, locotenent-colonel Colceriu Sergiu-Petru, în cuvântul de deschidere a ceremoniei a adresat, în numele organizatorilor - un „Bun venit" și a mulțumit tuturor celor prezenți la ceremonie: personalități civile și militare ale județului, reprezentanților autorităților publice centrale și locale, ai partidelor politice, instituțiilor culturale, științifice și religioase, cadrelor militare în activitate, în rezervă și în retragere, veteranilor de război, elevilor, studenților, cetățenilor și reprezentanților mass-media.

„Ceremonia militară și religioasă de astăzi este dedicată acelora care și-au adus contribuția la înfăptuirea aspirațiilor și idealurilor poporului român" a spus, în cuvântul de deschidere, comandantul Comenduirii Garnizoanei Târgu-Mureș.

După întâmpinarea oficialităților, a urmat intonarea Imnului Național al României, apoi intonarea imnului Europei, după care, un sobor de preoți a oficiat serviciul religios.

General-maior rez. Gheorghe Popa, președintele Asociației Naționale a Veteranilor de Război - filiala Mureș, în alocuțiunea sa a vorbit despre tripla semnificație a acestei zilei, spunând, printre altele:

„Privim înapoi fără resentimente, dar cu luciditate și obiectivitatea celor care nu doresc să se mai repete greșelile istoriei, pentru ca pacea să cuprindă regiunile și popoarele pentru care pacea și liniștea n-au existat. Privim înapoi cu recunoștință pentru toți cei care s-au jertfit pentru neam și țară și le aducem omagiul nostru. Omagiindu-ne veteranii și aducându-i astăzi aici, pe cei ce au reușit să reziste atât războiului, cât și nedreptăților, dorim a fi o mică recunoaștere față de jertfele bunicilor și părinților noștri."

În continuare, domnul Nagy Zsigmond, subprefect al județului Mureș a dat citire mesajului primului-ministru, Viorica Dăncilă, transmis cu ocazia sărbătoririi acestui eveniment.

Alexandru Cîmpeanu, vicepreședintele Consiliului Județean Mureș, a menționat importanța acestui an centenar, cu dublă semnificație: centenarul Primului Război Mondial și centenarul Marii Uniri. A reiterat și împlinirea a 140 de ani de la recunoașterea Independenței de Stat a României, prin Tratatul de la Berlin.

„În toate cele trei momente istorice importante, zeci de mii de militari români și-au dat viața pentru independența și libertatea poporului român, pentru integritatea teritorială. Tuturor acestor înaintași ai noștri le datorăm recunoștință și, acum în vreme de pace, un anumit comportament civic." În continuare, a dat citire mesajului președintelui Consiliului Județean Mureș.

Din partea Primăriei municipiului Târgu-Mureș dl Sergiu Papuc - viceprimar, a ținut o alocuțiune, în care a reliefat spiritul patriotic ce ar trebui să ne caracterizeze pe fiecare dintre noi, zi de zi.

În acordurile Imnului Eroilor, a urmat ceremonia depunerilor de coroane de flori la, Monumentul Ostașului Român din partea Asociației Naționale a Veteranilor de Război - filiala Mureș; Instituției Prefectului - Județul Mureș, Primăriei municipiului Târgu-Mureș, Consiliului Județean Mureș și Garnizoanei Târgu-Mureș.

A urmat constituirea dispozitivului de defilare.

În fruntea gărzii de onoare a defilat căpitanul Florin Sîrb, urmat de un pluton aparținând Batalionului 610 operații Speciale „Vulturii" din Târgu-Mureș, de drapelul de luptă și de un pluton format din militari ai Batalionului 640 Sprijin Logistic „Horea, Cloșca și Crișan" din Târgu-Mureș.

Al treilea pluton a aparținut Grupării de Jandarmi Mobilă Târgu-Mureș „Regele Ferdinand I" Târgu-Mureș.

Defilarea a fost încheiată de personalul aparținând Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Horea" al județului Mureș.

Lasă un comentariu