Generația digitală - Cum facem față atacului informațional?

Distribuie pe:

Sâmbătă, 9 iunie, la Palatul Culturii din Târgu-Mureș a avut loc Conferința Internațională cu tema Generația digitală - De la integrare la dependență în relația cu tehnologia informației, manifestare moderată de dna consilier județean prof. Nadia Rață, doctor în psihologie.

În cadrul evenimentului au prezentat lucrări științifice: prof. univ. dr. Daniel David - Universitatea „Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca - științe cognitive clinice, Andreia Morar, expert în domeniul social, dr. Noemi Mena Montes (Spania), jurnalist, cercetător media, conf. univ. dr. Dumitru Rădoiu, de la Universitatea „Petru Maior" Târgu-Mureș, specialist IT. Momentul muzical - artistic a fost susținut de tenorul Marian Buzilă.

Conferința s-a adresat profesorilor, învățătorilor, părinților și tuturor celor interesați de componenta psihoeducațională în era tehnologiei, în situația în care, potrivit statisticilor, la nivel mondial, peste trei miliarde de oameni utilizează rețelele online, în 2015, numărul de utilizatori ai internetului crescând cu 806% față de anul 2000.

Întrebările la care participanții au încercat să ofere răspunsuri în cadrul evenimentului reprezintă tot atâtea provocări: ce efecte are tehnologia asupra noastră, cum fac față creierul și întregul sistem psihic asaltului dezvoltării de noi și noi tehnologii, cum se va proiecta educația noilor generații, cu ce probleme ne confruntăm, cum se redefinește conceptul de normalitate și cum recunoaștem noile dependențe?

În județul nostru, funcționează Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Mureș (CJRAE), unitate conexă a învățământului preuniversitar, subordonată Ministerului Educației Naționale, coordonată metodologic de Inspectoratul Județean Mureș, finanțată de Consiliul Județean Mureș, entitate specializată în oferirea de servicii educaționale specifice, cu scopul de a asigura tuturor factorilor implicați în educație accesul la servicii de asistență, consiliere și suport educațional de calitate.

În cadrul CJRAE funcționează Centrul Județean de Asistență Psihopedagogică Mureș (CJAP), care are în subordine 60 de cabinete școlare și interșcolare de asistență psihopedagogică și 63 de psihologi școlari.

Lasă un comentariu