Prețul carburanților se apropie de 6 lei/ litru

Distribuie pe:

Dacă în perioada 2014-2016 cotația țițeiului a scăzut cu 70%, iar anul trecut barilul de petrol Brent s-a menținut în jurul valorii de 60 de dolari, în acest an barilul a urcat la peste 70 de dolari, uneori a depășit 80 de dolari. De ce a crescut prețul țițeiului? Pentru că, în principal, producătorii mari de pe piață au scăzut producția de la 2,3 milioane barili pe zi la 1,6 milioane barili.

De fapt, OPEC (Organizația țărilor producătoare de petrol), începând cu 2017 a scăzut producția cu 1,8 milioane de barili pe zi. Drept urmare, stocurile de țiței s-au cam epuizat. Ca urmare, OPEC împreună cu Rusia discută despre majorarea producției zilnice cu un milion de barili/ zi. La creșterea prețului țițeiului au contribuit și tulburările din Venezuela și Iran, însă și creșterea cererii din China. Arabia Saudită, cel mai mare producător din OPEC, a anunțat că va crește producția, fapt care a făcut să stagneze cotația petrolului.

Dacă în prezent cotația maximă s-a oprit la 79,8 dolari/ barilul de petrol Brent, acest nivel ar putea fi depășit în perioada următoare. Instituții financiare, între care Banca Mondială și gigantul bancar UBS, avertizează că prețul țițeiului va urca spre 100 de dolari/ baril în următoarea perioadă din anul acesta, dacă producția nu va crește, amenințând serios economia globală dar și cea a SUA. Rapoartele Băncii Mondiale arată că prețul barilului de petrol, în prima parte a anului viitor, va fi de 90 de dolari, cu tendințe spre urcarea la 100 de dolari/ baril până la sfârșitul lui 2019, începutul anului 2020.

Creșterea cotației țițeiului influențează concomitent prețul carburanților la pompă. În anul trecut, pe lângă creșterea cotației țițeiului, au crescut și accizele la carburanți în plan național, mai exact cu 32 de bani/ litru, ceea ce a dus la o majorare cu 19% pe litru la benzină și cu 21% pe litrul de motorină. Scumpirea din acest an a țițeiului a făcut ca prețul benzinei să crească cu încă 4% și cu 10% la motorină, în primul trimestru, scumpire la care a contribuit și creșterea cursului de schimb dolar/leu cu 11%. Drept urmare, în primele cinci luni din 2018 benzina s-a scumpit cu 11%, apropiindu-se de 6 lei/ litru, la unele sortimente, creștere care în statele Uniunii Europene a fost de numai 6,25‰. Totuși, în România carburanți sunt printre cei mai ieftini comparativ cu țările dezvoltate din Uniunea Europeană, însă nu cu mulți cenți.

„După majorările de anul trecut, ponderea taxelor din prețul unui litru de benzină a ajuns să reprezinte 54%, iar din cel de motorină de 51%, conform calculelor realizate de „Capital" pe baza cifrelor Comisiei Europene. Dar problema la noi vine și din prețul carburanților fără taxe. La benzină, creșterea din primele cinci luni a fost de 20,9%, cea mai mare din UE, de la 507,6 euro pe mia de litri până la 613,7 euro, în timp ce creșterea medie la nivelul UE a fost de 13,5%.

OMV Petrom a obținut anul trecut un profit net de 2,4 miliarde lei, iar Rompetrol Rafinare un câștig net de 418,8 milioane lei". Deci, creșterea prețului barilului de petrol a adus și aduce câștiguri foarte mari pentru producători și distribuitori, însă nu și pentru consumatorii de carburanți care suportă creșterea prețului tuturor produselor și serviciilor ca urmare a scumpirii carburanților și a energiei în general, scumpiri de care profită din plin și guvernanții noștri, care nu scapă niciun prilej de a se lăuda că au crescut salariile bugetarilor și pensiile (eventual de la 1 iulie în loc de 1 ianuarie 2018), că prețurile produselor, mai ales alimentare, au crescut mult, de vină sunt BNR, statul paralel, opoziția și, în mod special, președintele Iohannis. Că inflația se apropie deja de 6% (5,4%), că și roborul urcă cu viteză spre cota de 3%, anulând complet creșterile de salarii și pensii, de vină sunt aceleași personaje, nu guvernul.

Concluzia e că „Prețurile tuturor mărfurilor au crescut în acest an, conduse de majorarea prețurilor la țiței, gaze naturale, energie electrică, (dar și ca urmare a bâlbâielilor făcute și menținute de guvernul condus de președintele PSD obsedat de statul paralel, de demiterea șefei DNA n.a.). Datele Băncii Mondiale arată că, până la sfârșitul anului, vom avea o majorare de 20% a mărfurilor din energie". Efectul direct asupra nivelului de trai este că numărul familiilor sărace existente în prezent va ajunge, în curând, de la una din șase, în prezent, la una din patru dacă „succesele guvernării" actuale vor continua ca până acum.

Lasă un comentariu