Copacii seculari de pe Bulevardul Cetății, în atenția legislativului târgumureșean

Distribuie pe:

Municipalitatea va aloca 100.000 de lei pentru conservarea aliniamentelor de sâmbovine americane seculare (Celtis occidentalis) de pe Bulevardul Cetății din Târgu-Mureș, au decis, joia trecută, consilierii locali municipali. Legislativul târgumureșean a aprobat, totodată, întocmirea unei documentații științifice, potrivit reglementărilor în vigoare, în vederea instituirii regimului de arie naturală protejată de interes local, din punct de vedere cultural și al protecției mediului.

Concret, vor fi aplicate o serie de măsuri de conservare, constând în: evaluarea corectă a stării vegetative, a sănătății arborilor, cu instrumente specifice de diagnosticare (Fakkop - un fel de CT acustic al copacilor), îndepărtarea crengilor uscate, rupte sau bolnave, dar și conservarea arborilor bătrâni - ca sursă și suport al biodiversității, fără aplicarea lucrărilor de întreținere obișnuite (toaletări, tăieri de regenerare ș.a.), plantarea de puieți din specia Celtis occidentalis în locul exemplarelor care nu mai pot fi tratate și necesită îndepărtare, toate aceste măsuri având ca scop păstrarea continuității pe termen lung a aliniamentului cu arbori mari, maturi.

Pentru informarea adecvată a populației și a vizitatorilor, vor fi amplasate panouri informative cu prezentarea obiectivelor conservate.

Din cauza activităților industriale și a traficului auto intens, municipiul Târgu-Mureș poate fi considerat un oraș poluat, fenomen care, din păcate, se agravează și poate fi diminuat numai prin asigurarea unor spații verzi sănătoase și a unor suprafețe foliare active din punct de vedere biologic, se arată în expunerea de motive ce a stat la baza adoptării acestei decizii.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă 50-55 mp de spațiu verde/cap de locuitor, normele UE propun aproximativ 30 mp/cap de locuitor, iar până în 2013 legislația românească prevedea 26 mp spațiu verde/cap de locuitor.

Într-o perioadă vegetativă, 1 metru cub de masă foliară produce aproximativ 0,65 kg de oxigen, elimină 0,59 kg de dioxid de carbon, filtrează 4,5 kg de praf și evaporă 47 litri de apă, mai arată inițiatorii proiectului.

Lasă un comentariu