Începând cu anul școlar 2018-2019, O nouă metodologie-cadru pentru competițiile școlare

Distribuie pe:

Recent, prin ordin, ministrul Educației Naționale, Valentin Popa, a aprobat noua Metodologie-cadru privind organizarea și desfășurarea competițiilor școlare. Forma finală a documentului este una substanțial îmbunătățită, ca urmare a consultării publice organizate de Ministerul Educației Naționale.

Ca elemente de nouate, pot fi amintite: acordarea unui număr sporit de locuri suplimentare pentru etapa națională a olimpiadelor naționale, la toate disciplinele; posibilitatea de transfer a locurilor suplimentare neocupate la un an de studiu, la un alt an de studiu, precum și stabilirea unui punctaj minim pentru a participa la etapa națională a olimpiadei. Totodată, se stabilește că, de regulă, etapa națională a olimpiadelor se desfășoară în universitățile de stat din România, pentru ca olimpicii să ia contact cu facilitățile de nivel european oferite de universitățile românești.

Acordarea unor locuri suplimentare/an de studiu

Numărul participanților la etapa națională este de 90 elevi/an de studiu pentru olimpiadele de la disciplinele matematică, informatică, fizică, chimie, biologie și 70 elevi/an de studiu la celelalte olimpiade care se organizează în toate județele și sectoarele municipiului București.

Conform noilor prevederi, se califică la etapa națională cei 47 de câștigători ai etapei județene - din cele 41 de județe și șase sectoare ale municipiului București - la care se adaugă 43, respectiv 23 locuri suplimentare/an de studiu, conform ierarhiei din clasamentul național.

Calificarea la etapa națională

Pentru a se califica la etapa națională, participanții trebuie să obțină un punctaj cel puțin egal cu 40% din punctajul maxim posibil de obținut la etapa județeană/ de sector. În cazul în care, la nivelul județului/sectorului, nu există participanți care să întrunească această condiție, locurile astfel disponibilizate pot fi adăugate locurilor suplimentare.

Dacă locurile suplimentare nu se ocupă, acestea pot fi transferate la alt an de studiu, în limita unui procent de maximum 50% din locurile suplimentare, fără a se depăși, la etapa națională, 110 locuri pentru olimpiadele de la disciplinele matematică, informatică, fizică, chimie, biologie, respectiv 85 pentru celelalte olimpiade.

Evaluarea lucrărilor

Noua Metodologie prevede ca evaluarea lucrărilor elevilor participanți la etapa județeană a olimpiadelor școlare să aibă loc fie în alt județ (județul evaluator) decât cel în care a fost susținută proba (județul de origine), fie la Comisia Centrală a Olimpiadei.

Un alt element de noutate se referă la dublarea alocărilor financiare pentru elevii și profesorii prezenți la etapa națională a olimpiadelor școlare, de la 50 lei/persoană/zi la 100 lei/persoană/zi pentru serviciile de masă și cazare.

Plata cadrelor didactice implicate în organizarea și desfășurarea olimpiadelor

De asemenea, în premieră, este prevăzută plata cadrelor didactice implicate în organizarea și desfășurarea olimpiadelor, etapa națională. Aceasta se va face în cuantum identic cu plățile practicate pentru evaluarea națională și examenul național de bacalaureat în anul școlar respectiv, cu excepția evaluatorilor, ale căror remunerații sunt dublate comparativ cu tarifele practicate pentru evaluarea lucrărilor de la EN/examenul de bacalaureat, informează Ministerul Educației Naționale.

 

Lasă un comentariu