Asociația Crescătorilor de Albine din România a aniversat 60 de ani de existență

Distribuie pe:

Asociația Crescătorilor de Albine din România (ACA) a aniversat, zilele trecute, 60 de ani de existență.

Asociația Crescătorilor de Albine (ACA) Mureș a fost reprezentată de Cristina Cojocaru - director, și inginer Vasile Bota - președinte ACA Mureș.

La eveniment, desfășurat în sala de conferințe a Institutului de Cercetare și Dezvoltare în Apicultură din București, a participat Daniel Dumitru Botănoiu, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Cu acest prilej, domnia sa a vorbit despre importanța sectorului apicol în România, prezentând date despre producția de miere extrasă la nivelul anului 2017 (sursa Eurostat), fiind înregistrate peste 30.000 tone, în creștere față de anul 2016, când au fost realizate 21.202 tone. În ce privește numărul familiilor de albine, se constată, de asemenea, o creștere de la 1.437.394 familii în 2016, la 1.602.453 familii în anul 2017.

De asemenea, a prezentat programele de sprijin derulate de Ministerul Agriculturii - Programul Național Apicol 2017-2019, prin intermediul căruia apicultorii au la dispoziție fonduri în valoare de 97.626.000 lei, cu o alocare de 32.542.000 lei pentru fiecare an. Sprijinul financiar este destinat pentru achiziționarea de medicamente pentru tratarea varoozei și nosemozei, colectoare de polen, colectoare de propolis, uscător de polen sau încălzitor miere, mătci și/sau familii de albine. Mai pot fi procurate cutii în vederea reformării cutiilor uzate în urma deplasării acestora în pastoral sau maturator, centrifugă, topitor de ceară cu abur, din inox, prin intermediul cooperativelor agricole.

Totodată, Daniel Dumitru Botănoiu a reamintit despre măsurile de încurajare a consumului de miere pentru perioada 2018 - 2020, „Programul mierea în școli”, ce are drept scop educarea copiilor cu privire la consumul responsabil de produse din sectorul apicol, precum și susținerea activităților din sectorul apicol.

De acest program vor beneficia peste 1,4 milioane copii din grădinițe și școli, dar și toți apicultorii români. Între efectele așteptate se numără stimularea consumului de miere polifloră românească, precum și asigurarea unei trasabilități adecvate prin furnizarea unui borcan de miere cu 350 gr, informează Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Lasă un comentariu