Anul trecut, 20% DINTRE ROMÂNII CU VÂRSTA ÎNTRE 20 ȘI 64 DE ANI MUNCEAU ÎN AFARA ȚĂRII

Distribuie pe:

Dintr-un raport asupra inflației, realizat de Bănca Națională a României (BNR), dat recent publicității, aflăm că, în anul 2017, o cincime dintre românii cu vârsta cuprinsă între 20 de ani și 64 de ani trăiau și munceau în alt stat membru al Uniunii Europene, procentul fiind cel mai mare dintre cele 28 de țări UE.

“Aproape 20 la sută dintre românii cu vârsta cuprinsă între 20 și 64 de ani trăiau în 2017 în altă țară din Uniunea Europeană (17 la sută dintre acestea fiind persoane cu studii superioare), față de o medie de 3,8 la sută în UE”, se arată în raportul BNR.

Printre motivele care au generat această migrație, BNR pune pe primele locuri inadecvarea sistemului de învățământ la cerințele pieței și absența măsurilor de integrare a persoanelor inactive.

În clasamentul celor care preferă să trăiască și să muncească în alt stat, România este urmată de Lituania, Croația, Portugalia, Letonia și Bulgaria, care înregistrează ponderi cuprinse între 10% și 15%.

“În plan structural, se acutizează deficiențele în procesul de ocupare a posturilor disponibile, alimentate, pe de o parte, de dimensiunea emigrației iar, pe de altă parte, de inadecvarea sistemului de învățământ la cerințele pieței și de absența măsurilor de integrare a persoanelor inactive.

În ceea ce privește posturile disponibile, poziția României s-a deteriorat, ajungând să ocupe locul 2 (din 43 de state), după Japonia, în ceea ce privește dificultățile cu care se confruntă companiile în procesul de recrutare.

Astfel, 81% dintre angajatori reclamă astfel de probleme, comparativ cu o medie de 45% la nivelul țărilor incluse în analiză”, arată raportul BNR.

Lasă un comentariu