Până la 31 decembrie, VOR FI PLĂTITE DIFERENȚELE DE INDEMNIZAȚIE PENTRU CREȘTEREA COPILULUI PROVENITE DIN DREPTURI DE AUTOR

Distribuie pe:

În Monitorul Oficial nr. 782 din 17 septembrie 2018, a fost publicată Ordonanța de Urgență nr. 81/2018 pentru modificarea Ordonanței de Urgență nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, care stabilește că veniturile din drepturi de proprietate intelectuală vor fi incluse în categoria celor care se iau în considerare la stabilirea indemnizației.

Ministerul Muncii și Justiției Sociale a explicat că “sumele obținute din drepturi de proprietate intelectuală au fost scoase din categoria veniturilor din activități independente odată cu apariția OUG nr.18/23 martie 2018 privind adoptarea unor măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative, care aduce modificări unor prevederi din Codul Fiscal, astfel că doar veniturile obținute până la 22 martie 2018, inclusiv, mai puteau fi luate în calcul la stabilirea cuantumului indemnizației pentru creșterea copilului (ICC) pentru persoanele care obțineau astfel de câștiguri”.

Noul act normativ (OUG nr. 81/2018), intrat în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial, prevede că “Persoanele îndreptățite care au solicitat acordarea indemnizației lunare prevăzute de OUG nr. 111/2010, al cărei cuantum a fost stabilit fără a fi luate în calcul veniturile din drepturi de proprietate intelectuală realizate începând cu data de 23 martie 2018, pot depune, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a noului act normativ, documentele doveditoare privind obținerea veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală direct la agențiile pentru plăți și inspecție socială județene, respectiv a municipiului București, care vor stabili noul cuantum în 60 de zile de la primirea documentelor.

În cazul în care actele doveditoare sunt deja depuse, agențiile pentru plăți și inspecție socială vor stabili noul cuantum în 60 zile de la intrarea în vigoare a ordonanței de urgență aprobate astăzi.

Diferențele de sume între cuantumul ICC rezultat în urma recalculării și cel plătit până la data intrării în vigoare a OUG vor fi plătite celor îndreptățiți până la data de 31 decembrie 2018.

În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare, Ministerul Muncii și Justiției Sociale va elabora o hotărâre pentru modificarea și completarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor OUG nr. 111/2010”.

Lasă un comentariu