Sfântul Mare Mucenic Dimitrie

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, izvorâtorul de Mir, a fost un martir creștin, sfânt militar din veacul al III-lea, care a trăit în vremea împăraților Maximian și Dioclețian, în cetatea Tesalonic. A fost martirizat pe la anul 306.

Moaștele Sfântului Dumitru, izvorâtorul de Mir, se află în Biserica Sfântul Dumitru din Salonic.

Hagiografia tradițională spune că Sfântul Dumitru a fost diacon la Tesalonic, martirizat cu lancea în timpul prigoanei anticreștine, sub conducerea împăratului Dioclețian, sau poate în timpul împăratului Galerius.

Alte izvoare ne spun că Sfântul Dumitru era un nobil, ofițer, proconsul al Ahaiei. Ca urmare a faptului că l-a mărturisit pe Iisus Hristos, a fost ucis cu lancea la Tesalonic. Cruciații din Evul Mediu l-au adoptat, ca și pe Sfântul Gheorghe, drept patron al lor.

Marele Mucenic Dumitru este venerat ca fiind unul dintre cei mai mari sfinți militari, atât în Biserica Ortodoxă, cât și în Biserica Catolică de rit bizantin și cea de rit roman. În bisericile ortodoxe și catolice de rit bizantin, precum și în cea de rit roman, se sărbătorește la data de 26 octombrie. Creștinii ortodocși care urmează calendarul iulian îl sărbătoresc pe Sfântul Dumitru la 8 noiembrie.

La mulți ani cititorilor care poartă numele de Dumitru!

Lasă un comentariu