Noua Cartă a Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) a fost aprobată în absența reprezentanților secției maghiare

Distribuie pe:

Reprezentanții consiliului de conducere al secției maghiare din cadrul recent înființatei UMFST au dat curs deciziei de a nu mai ocupa funcțiile deținute, în semn de protest față de ceea ce ei consideră un act ilegal, ce pune în pericol educația în limba maghiară din cadrul instituției. În consecință, membrii maghiari ai Senatului UMFST nu au participat la dezbaterea și adoptarea Cartei Universității, document care, în opinia lor, nu numai că nu aduce noutăți în privința secției maghiare, ci, dimpotrivă, consolidează puterea rectorului și a consiliului de administrație.

Șeful secției, prof. dr. Szabó Béla a explicat pentru MTI că fuzionarea celor două universități (Universitatea de Medicină și Farmacie și Universitatea “Petru Maior”) s-a făcut fără consultarea părții maghiare și, în ciuda asigurărilor rectorului prof. dr. Leonard Azamfirei, discuțiile privind realizarea solicitărilor formulate de secția maghiară continuă să întârzie.

De altfel, hotărârea privind fuziunea celor două universități a fost atacată în instanță, urmând a fi pusă pe rolul acesteia în vederea soluționării.

În opinia lui Szabó Béla, în cadrul universității ar trebui să existe structuri independente pentru învățământul maghiar, astfel încât secția maghiară să poată decide cu privire la propriile probleme, dar acest lucru “se lovește, de ani de zile, de refuzul majorității românești”. Cazul UMF Târgu-Mureș nu este o problemă de nivel local, ci o cauză a tuturor maghiarilor - a subliniat profesorul, potrivit sursei citate.

Pe de altă parte, rectorul Leonard Azamfirei respinge aceste acuzații, pe care le cataloghează drept manifestări politice, și neagă faptul că s-ar fi renunțat la caracterul multicultural al instituției. Mai mult, a precizat că modificările operate în noua Cartă nu numai că nu afectează secția maghiară, dar conțin și unele prevederi introduse ca urmare a sugestiilor venite de la reprezentanții acesteia.

UMF Târgu-Mureș a fost înființată în 1945 ca o instituție cu predare exclusiv în limba maghiară. Predarea în limba română a fost introdusă în anul 1962, în urma unei instrucțiuni verbale primite de la liderii Partidului Comunist Român, iar prin aceasta, învățământul medical maghiar a început, treptat, să piardă teren. În ultimii ani, cadrele didactice românești au reprezentat o majoritate de peste două treimi în forurile de conducere ale instituției, iar deciziile luate au dus la regresul treptat al învățământului în limba maghiară, mai notează sursa citată.

 

Lasă un comentariu