CÂND ÎMBĂTRÂNIM, TIMPUL TRECE MAI REPEDE!

Distribuie pe:

Mai multe ipoteze lansate de oamenii de știință, citați de descopera.ro, susțin că impresia pe care o avem odată cu înaintarea în vârstă, că timpul trece mai repede, este, de fapt, o realitate, întrucât percepția asupra timpului este accelerată pe măsură ce îmbătrânim.

“În acest sens, există nenumărate ipoteze care încearcă să explice de ce anumite lucruri, care odată păreau că necesită mult timp, acum trec cu o viteză cu care nu reușim să ținem pasul.

Cea mai plauzibilă dintre aceste ipoteze este opinia psihologului Pierre Janet, din 1877. Acesta spunea că timpul pare că trece mai repede când îmbătrânim, deoarece fiecare nouă experiență este o fracțiune mai redusă, care face parte dintr-un întreg, și anume durata vieții noastre.

Când ai cinci ani, un an reprezintă 20% din viața ta. Când ai 50 de ani, cifrele se schimbă și un an ajunge să reprezinte doar 2%.

Această idee a fost reiterată și de Maximilian Kiener prin site-ul său. În introducere, site-ul precizează că acest fenomen are loc pentru că percepem timpul relativ raportat la absolutul cu care îl putem compara.

Atunci când ai o lună de viață, o săptămână este un sfert din întreaga ta existență, iar spre sfârșitul primului an, devine doar a 50-a parte.

Wittman și Lehnhoff au o altă ipoteză care se leagă de presiunea sub care te pune timpul câteodată. Aceștia susțin că timpul pare că trece mai repede atunci când ești sub presiune. Ipoteza este destul de logică, având în vedere că, între 16 și 50 de ani, luăm multe decizii sub presiune.

De exemplu, să ne închipuim că la vârsta de 50 de ani încă nu ne-am atins scopul pe care îl urmăream în carieră. Când realizăm că mai avem în jur de 15 ani ca să facem asta, timpul parcă începe să o ia la goană și ne dăm seama că mai avem destul de puțin la dispoziție”, conform sursei citate.

Lasă un comentariu