CATEDRALA MÂNTUIRII NEAMULUI - LĂCAȘ SFÂNT AL CREȘTINILOR ROMÂNI

Distribuie pe:

Duminică, 25 noiembrie, este o zi istorică pentru creștinii ortodocși din România, o zi închinată, deopotrivă, Centenarului României și Sfântului Apostol Andrei, întâiul chemat la apostolat și ocrotitorul României, cel care a adus sămânța creștinismului pe meleagurile noastre. Preafericitul Părinte Daniel - Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Bartolomeu - Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, ierarhii sfântului Sinod al BOR, preoți și diaconi din țară și diaspora românească vor oficia Slujba de Sfințire a Catedralei Mântuirii Neamului. Din Protopopiatul Târgu-Mureș participă doi preoți și 100 de credincioși, iar din Protopopiatul Sighișoara, participă părintele Ionel Pop, din Agrișteu.

Articolul IX din Simbolul Credinței spune „Cred într-una sfântă, sobornicească și apostolească Biserică". Credem în Biserică, fiindcă este, cum spune Sfântul Apostol Pavel, „Trupul lui Hristos și plinirea Celui ce plinește toate, în toți" (Efes, 1,23), având într-însa pe Hristos și pe Duhul Sfânt, cu misiunea de a continua lucrarea lui Hristos în lume, propovăduind cuvântul lui Dumnezeu, împărtășind harul dumnezeiesc și conducând spre mântuire pe cei care îi aparțin.

Termenul de Biserică are două înțelesuri: Ca așezământ sfânt, Biserica este comuniunea și comunitatea sacramentală a oamenilor cu Dumnezeu, întemeiată de Hristos, Fiul lui Dumnezeu Întrupat, plină de viață și lucrarea Duhului Sfânt, spre sfințirea și mântuirea oamenilor. Al doilea înțeles este acela de lăcaș sfânt, public al creștinilor, ale cărui începuturi le avem chiar de la Mântuitorul (foișorul de sus, în care a avut loc Cina cea de taină, Luca, 22, 12 și urm.), în care este preamărit Dumnezeu , săvârșindu-se Sfânta Liturghie și toate Tainele, slujbele, rugăciunile cultului public, și multe dintre ierurgii, și în care adunându-se credincioșii pentru slăvirea lui Dumnezeu, se fac părtași de adevăruri și darurile mântuirii ce li se mijlocesc de episcopi și preoții Bisericii. Biserica Creștină, ca locaș de cult, implică o necesitate preasfântă în care Se jertfește în continuare, dar nesângeros, Hristos, pentru mântuirea noastră (Sfânta Euharistie) prin lucrarea Duhului Sfânt prezent în Biserică, dar Coboară și de sus, la invocarea episcopului sau preotului în Tainele Bisericii.

Termenul de Biserică, lăcaș de închinăciune - implică, în mod necesar, pe cel de Biserică, ca așezământ și instituție sfântă pentru mântuirea noastră, pe cel de comuniune sacramentală a oamenilor cu Dumnezeu. Creștinii de azi, când rostesc cuvântul biserică, subînțeleg prezența și lucrarea lui Dumnezeu, a Domnului nostru Iisus Hristos în ea, fie că vorbești de lăcașul bisericesc în care se adună comunitatea locală a celor de aceeași credință, fie de o largă și continuă comunitate bisericească.

Date fiind acestea, Catedrala Mântuirii Neamului, este o Biserică în care românii din capitală, dar și din toată țara, se închină se roagă și aduc jertfe.

Lucrările la Biserica, aflată în București, pe dealul Arsenalului, sunt finalizate în procent de 96 la sută. Piatra de temelie a lăcașului de cult a fost pusă pe 29 noiembrie 2007, de către Preafericitul Daniel, iar costurile lucrărilor de construcție, până în noiembrie 2018, s-au ridicat la peste 110 milioane de euro.

Ideea unei catedrale naționale a fost propusă de sinodul bisericii autocefale române și regele Carol I și reluată în anii de după Primul Război Mondial, fiind susținută de patriarhul Miron Cristea. Proiectul a fost reluat după 1989, construcția Catedralei se face pe baza legii, cu trecerea terenului din proprietatea statului în cea a BOR. Banii necesari pentru construcție s-au adunat în conturi speciale deschise la începutul anului 1990, unde credincioșii au făcut donații și din donații majore: De pildă, Papa Ioan Paul al II-lea a donat 100.000 de euro, la fel și Arhiepiscopul Atenei, în plus au fost mai multe firme de construcții care au sponsorizat cu materiale de construcții. Statul român și Primăria Capitalei au contribuit cu sume considerabile. Proiectarea construcției a fost executată de firma Vanel Exim din Bacău. Ansamblul catedralei are o înălțime de 120 metri, este asigurată împotriva cutremurelor de peste 8 grade Richter, cu o suprafață de 38.000 metri pătrați, în interior vor putea intra 5.000 de pelerini. Slujba poate fi urmărită de 125.000 de credincioși, pe ecrane montate pe holuri și în exteriorul Catedralei. Catedrala va avea două hramuri: „Înălțarea Domnului (Ziua Eroilor)" și „Sfântul Apostol Andrei".

Pe 11 noiembrie 2016 a fost turnat la Innsbruck primul clopot al Catedralei Mântuirii Neamului. Acesta cântărește 25 de tone, cu un diametru de 3,35 metri, fiind unul dintre cele mai mari clopote în mișcare din lume situat într-un edificiu religios. Pe clopotul mare se regăsește basorelieful Patriarhului Daniel, cu scopul de a evidenția binecuvântarea acestuia pentru realizarea clopotelor.

Din nefericire, au fost și sunt numeroase contestații la adresa construcției Catedralei. Fostul președinte Traian Băsescu, euro- deputatul Daniel Dăianu, Remus Cernea-șeful Asociației Solidaritatea pentru libertate de conștiință, trupa Taxi se numără printre cei mai vehemenți contestatari. Dincolo de aceste aspecte, duminică, 25 noiembrie, s-a mai scris o pagină măreață din istoria neamului românesc. Să ne bucurăm și de această realizare, proiectată, construită de români și pentru români. Se spune în popor, că, dacă vrei să te convingi despre credința unei comunități, trebuie să-i vezi, în primul rând, biserica și cimitirul…

Lasă un comentariu