50 DE ANI DE LITERATURĂ PROFESIONISTĂ LA TÂRGU-MUREȘ

Distribuie pe:

Duminică, 25 noiembrie 2018, începând cu ora 10, au avut loc lucrările simpozionului național “Interferențe literare româno-maghiare” ediția I, prilejuit de aniversarea a 50 de ani de la înființarea Asociației Scriitorilor din Târgu-Mureș, filială a Uniunii Scriitorilor din România, într-un decor pe măsură: în Sala de Oglinzi a Palatului Culturii. Evenimentul a fost organizat de Societatea Scriitorilor Mureșeni - Editura Ardealul și de USR - Filiala Târgu-Mureș, în parteneriat cu Primăria Municipiului Târgu-Mureș, Consiliul Județean Mureș și Fundația Communitas. Conferința și-a asumat, prin fixarea acestei teme interculturale, problematica actuală a conviețuirii etniilor, privită din perspectiva literaturii.

Printre obiectivele principale ale Uniunii Scriitorilor din România se numără apărarea literaturii autohtone, a intereselor profesionale, sociale și morale ale creatorilor, fiind o asociație profesională de scriitori de utilitate publică, care cuprinde 2600 de membri care activează în 19 filiale, cu centre în municipii din România și Republica Moldova. În prezent, Filiala din Târgu-Mureș a USR are două secții, română și maghiară, sub auspiciile fiecăreia aflându-se publicații, precum revistele “Vatra”, “Târnava”, “Székelyföld” și “Látó”, portalul “Eirodalom” și editura “Ardealul”.

În deschiderea festivă a manifestării “Interferențe literare româno-maghiare”, președintele Filialei, Markó Béla, a arătat că societatea Transilvaniei este divizată etnic, comunitățile române și maghiare trăiesc izolate, ca și în ghidurile turistice în care specificul local ardelean este descris în vederea diferitelor popoare, fără interferențe. Conform spuselor lui, activitatea organizației reflectă o încercare de dialog între națiuni, transpunând tematica coabitării la un nivel artistic. Ideea principală era continuată și dezvoltată de prof. univ. Nicolae Manolescu, președintele Uniunii Scriitorilor din România și membru al Academiei Române, excelența sa subliniind importanța cooperării sociale, politice și literare.

În cadrul simpozionului a avut loc și decernarea diplomelor și premiilor speciale pentru traducere și cultivarea bunei relații între creatorii români și maghiari, acordate poetului, prozatorului și traducătorului Kocsis Francisco, pentru numeroasele cărți de poezie, proză eseuri și teorie literară traduse din limba maghiară și scriitorului Ferenczes István pentru cartea Arghezi / Ergézi. Traducerea, fiind unealta potrivită pentru realizarea teoriei de a aduce în dialog literatura celor două etnii, a fost o altă idee centrală a simpozionului, momente strălucite au prilejuit comunicările lui Kocsis Francisko și Demény Péter, care și-au exprimat propriile lor păreri, extrase din experiență, despre traducerile literare, cel din urmă accentuând importanța atitudinii traducătorului față de munca lui, care poate fi percepută drept o sarcină sau o ocazie de a respira în diferite limbi și culturi. Întruchiparea spiritului unificator al simpozionului poate fi numită volumul “Interferențe lirice”, care a văzut lumina tiparului cu ocazia sărbătoririi activității poliglote a asociației, prezentând poeziile, în original și în traducere, a 29 de poeți români și maghiari, coordonate și selectate de lectorul univ. dr. Eugeniu Nistor (secretarul Filialei și moderatorul acestui eveniment) și de Kocsis Francisko. În cadrul manifestării a avut loc “Expoziția aniversară de carte: 50 de ani de literatură la Târgu-Mureș”, alcătuită din volumele publicate de edituri și publicații fondate și sprijinite de Filiala din Târgu-Mureș a USR, cu contribuția Bibliotecii Județene Mureș. Evenimentul era încheiat cu câteva “delicatesse literare” în forma unor lecturi bilingve, susținute de unii creatori, membri ai Filialei, precum: Demény Péter, Melania Bancea, Fekete Vince, Ioan Găbudean, Aurel Hancu, Kocsis Francisko, Dana Ligia Ilin, Markó Béla, Viorel Mureșan, Constantin Nicușan, Nagy Attila, Borsodi L. László, Kocsis Francisko, Káli Király István, Veronica și Victor Știr și Eugeniu Nistor.

La această reuniune au mai participat scriitorii - membrii titulari ai Filialei Târgu-Mureș a USR: Gálfalvi György, Gálfalvi Zsolt, Lövétei Lázár László, Ion Ilie Mileșan, Szakács István Péter, Szonda Szabolcs, Emil Marius Pașcan, Doina Pologea, Rozalia S. Cotoi, Ioan Veza.

În opinia mea, ca studentă la Facultatea de Științe și Litere la UMFST, de etnie maghiară, aducând cu mine cultura nativă într-un cadru predominant românesc, constat că în perspectiva acestor “interferențe” ale manifestării, mă pot identifica întru-totul cu mesajul simpozionului, și anume cu aprecierea și prețuirea reciprocă la nivel socio-cultural. În preajma sărbătorii Marii Uniri, în speranța atingerii unității practice, a dizolvării divizării, este benefic să susținem cunoașterea și dialogul între toate națiile și etniile care conviețuiesc în Transilvania!

Lasă un comentariu