ROMÂNIA – CENTENAR - CONCURSUL “CE ȘTIU DESPRE ȚARA ȘI POPORUL MEU?”

Distribuie pe:

După luptele eroice ale armatei române în Primul Război Mondial, după influențele pozitive ale oamenilor politici ai vremii respective în cancelariile occidentale, precum și a voinței poporului român, Unirea tuturor provinciilor românești s-a realizat la 1 Decembrie 1918.

Cu bune, cu mai puțin bune, de la înfăptuirea acestui deziderat al poporului român - realizarea României Mari de la 1 Decembrie 1918 - s-au împlinit în aceste zile o sută de ani. România - Centenar.

Doamnele profesoare din cadrul Cercului metodic nr. 2 al zonei Unirii s-au gândit să evoce și să sărbătorească acest eveniment printr-un concurs tematic “Ce știu despre țara și poporul meu?”.

Concursul s-a desfășurat la Muzeul de Etnografie și Artă Populară, cu sprijinul doamnei muzeograf Livia Marc.

Bibliografia pentru concurs a cuprins “Povestiri Istorice”, de Dumitru Almaș, care prezintă istoria poporului român pe înțelesul copiilor de vârstă preșcolară, precum și noțiuni cuprinse în curriculumul pentru educație timpurie. La concursul din acest an școlar s-au înscris mai multe echipaje, fiecare echipaj fiind format din câte doi copii. Concursul a fost jurizat de către profesoarele participante și a avut două probe: una teoretică, ce a cuprins întrebări din bibliografie și curriculum, și una practică, de realizare corectă a drapelului tricolor românesc. Pentru a da frumusețe și culoare activității, am avut ca invitate două soliste de muzică populară, care activează la Ansamblul Artistic Mureșul Târgu-Mureș, și anume Leontina Pop și Dorina Grad, care ne-au însuflețit și încântat cu cântece patriotice. Copiii au fost foarte bine pregătiți de către doamnele profesoare și asta s-a văzut în răspunsurile corecte pe care aceștia le-au dat, precum și în modul în care au realizat lucrarea practică. S-a cântat, s-a dansat și s-a creat o atmosferă foarte plăcută. La finalul concursului, juriul a deliberat și copiii au fost răsplătiți cu diplome, premii și dulciuri. Toate persoanele participante au vizitat expoziția muzeului dedicată Centenarului Unirii.

Astfel am sărbătorit împlinirea celor 100 de ani de la înfăptuirea României Mari. A fost o activitate încărcată de emoție și cu o puternică trăire românească.

Pentru ca această activitate să fie posibilă, și-au dat concursul Muzeul de Etnografie și Artă Populară, Ansamblul Artistic Mureșul, grădinițele participante în concurs, cărora le mulțumesc pentru sprijin și participare.

Concursul tematic a fost la cea de-a doua ediție, prima ediție fiind desfășurată în anul școlar trecut, în cadrul proiectului educațional județean “Mândru sunt că sunt român”, proiect inițiat de Grădinița ARLECCHINO Târgu-Mureș, respectiv de profesoarele Cozma Victoria și Matepiuc Monica, director Gabor Laura, ediția aceasta director Matei Raluca, în coordonarea ISJ Mureș, a doamnei inspector Trifan Irina Mihaela.

Trăind încă bucuria sărbătoririi celor o sută de ani de la înfăptuirea României Mari, nu putem decât să spunem ROMÂNIA - LA MULȚI ANI !

 

Lasă un comentariu