CHELTUIELILE CU ALIMENTELE DONATE VOR FI DEDUSE DIN IMPOZITUL PE VENIT!

Operatorii economici care donează alimente vor beneficia de facilități fiscale prin deducerea cheltuielilor cu aceste alimente din impozitul pe venit.

Măsura a fost luată în ultima ședință de Guvern (30 ianuarie 2019) și țintește combaterea risipei alimentare.

“Principalul obiectiv al acestui act normativ este combaterea risipei alimentare prin încu-rajarea donării de alimente. Operatorii economici donatori vor beneficia de facilități fiscale în temeiul Codului fiscal, prin deducerea cheltuielilor cu alimentele donate din impozitul pe profit.

Transferul alimentelor prin donare se poate face oricând, în ultimele 10 zile de valabilitate, până la atingerea datei durabilității minimale. Fac excepție de la donare câteva alimente perisabile, cum ar fi sucurile de legume și fructe nepasteurizate, legume și fructe pretăiate sau semințele germinate.

Însă, operatorii economici nu vor putea dona orice tip de produs. Este interzisă donarea către consumatorul final a mai multor alimente perisabile microbiologic de origine animală, respectiv carnea și organele proaspăt provenite de la bovine, caprine, păsări de curte, toate categoriile, carnea tocată, carnea preparată, laptele crud și produsele din lapte crud, peștele, ouăle și produsele din ouă crude.

Totuși, aceste alimente pe care le-am menționat pot fi donate către operatorii receptori de tipul cantine sociale sau altor unități de alimentație publică, în vederea transformării acestora, fără întârziere nejustificată, în produs finit destinat consumatorului final.

Pe tot parcursul procesului de donare sunt și vor fi respectate normele legate în vigoare privind siguranța și securitatea alimentară. Aceste norme metodologice au fost elaborate în urma consultărilor cu toate autoritățile publice responsabile în domeniul agroalimentar, dar și cu reprezentanți ai sectoarelor din domeniul mediului și al asistenței sociale”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu.

Lasă un comentariu