TRACTORUL U 650 SE PRODUCE DIN NOU!

Distribuie pe:

“La zi în agricultură” era o emisiune care în epoca comunistă aducea în prim-plan cele mai deosebite performanțe în acest domeniu cu care România s-a remarcat mereu nu numai în plan intern, ci și în cel extern. Tocmai când agricultorii noștri se pregătesc să întâmpine primăvara așa cum se cuvine, o reușită românească în domeniu vine ca o gură de aer proaspăt să îndulcească vremurile. Este vorba despre revenirea în producție a tractorului românesc, vestitul U 650, construit pe vremuri la Brașov.

În urmă cu 10 ani, producția acestui tractor a fost încetată, spre dezamăgirea agricultorilor care aveau posibilitatea să achiziționeze la prețuri accesibile una dintre cele mai importante mașini agricole. Compania Tractorul U 650 Brașov a mutat linia de asamblare la Băicoi, tractorul românesc fiind gata să reintre în fermele noastre într-o versiune modernă, identică totuși ca structură cu modelul fabricat înainte de 1989 și tot la prețurile accesibile care l-a transformat într-o legendă. Cu o putere de 65 CP și o cutie de viteze manuală cu zece trepte, noul model U 650 va fi încă o dată cel mai accesibil tractor de pe piața locală, unde vânzările sunt preconizate să fie reluate din vara acestui an, prețul unui tractor fiind estimat la 16.000 euro, preț anunțat de către “Total Gimpex”, unul dintre primii dealeri care se vor ocupa de vânzări.

Compania producătoare anunță că un fermier român poate achiziționa acest produs, dar nu îl poate înscrie în circulație la Registrul Auto Român, tractorul având posibilitatea de a avea doar numere de înmatriculare provizorii, eliberate de primărie, de genul celor întâlnite pe motociclete și alte tractoare, pe considerentul că nu îndeplinește normele de poluare pentru Uniunea Europeană. Directorul companiei, Titus Șerban, dezvăluia “Ziarului financiar” faptul că atunci când a fost cumpărată licența de producție nu se cereau norme de poluare. Oricum, licența de producție era pentru Egipt, partenerul străin fiind interesat în special de păstrarea întocmai a modelului original. Prezența pe piața internă a acestui tractor-legendă se datorează faptului că partenerul egiptean nu împiedică vânzarea produsului și în țara de origine.

Ca istoric, U 650 se produce încă din anul 1967, așa încât firma producătoare, derivată din vechiul “Uzinele Tractorul Brașov” - UTB, este pregătită să asigure și piesele de schimb necesare. Totuși, pentru a corespunde noilor norme de poluare, a fost creată și o versiune modificată a tractorului U 650, respectiv U 825, fabricat de aceeași companie, un model mai ieftin decât tractoarele moderne cu parte electronică.

Cu astfel de vești, mai că se arată curcubeul și pe cerul agriculturii românești, astfel încât le dorim fermierilor noștri numai vreme bună și spor în toate!

Lasă un comentariu