LA CLINICA DE ONCOLOGIE SE CONSTRUIEȘTE UN BUNCĂR

Distribuie pe:

La data de 6 martie a.c. au demarat lucrările pentru construirea unui buncăr și spații conexe pentru un laborator de radioterapie, la Clinica de Oncologie din Târgu-Mureș. Construcția va fi ridicată în spațiul din spatele clinicii, perimetru în care, până acum, a fost o magazie și un părculeț. Beneficiarul lucrării este Spitalul Clinic Județean, respectiv, Clinica de Oncologie Târgu-Mureș, strada Gheorghe Marinescu nr.3. Proiectantul general este S. C. Cubicon Invest S.R.L. din Baia Mare, antreprenorul general este S.C. Construct Mapcom S.R.L. din Târgu-Mureș. Lucrările sunt preconizate a se încheia la data de 5 decembrie a.c. Cu prilejul inaugurării lucrărilor, s-a ținut o conferință de presă la care au participat Alexandru Cîmpeanu, vicepreședinte al Consiliului Județean Mureș, dr. Ovidiu Gîrbovan, director medical al Spitalului Clinic Județean Mureș.

Dr. Ovidiu Gârbovan, managerul interimar al Spitalului Clinic Județean Mureș: “V-am invitat astăzi, aici, cu ocazia demarării lucrărilor la buncărul care va trebui construit în vederea instalării unui nou aparat de radioterapie, acordat de Ministerul Sănătății, Spitalului Clinic Județean Mureș. Cred că este un pas bun în realizările Spitalului Clinic Județean Mureș, în vederea creșterii numărului și a calității tratamentelor la bolnavii oncologici. Vă mulțumesc că ați răspuns invitației noastre și cred că, pentru corecta informare a opiniei publice, vă promit că vă voi ține la curent cu mersul lucrărilor. Vă voi invita și la inaugurare, care, sper să fie în anul acesta. Ne este absolut necesar încă un aparat de radioterapie, deoarece, după cum știți, listele de așteptare, în toate centrele oncologice din țară, sunt destul de lungi. Timpul de așteptare este destul de lung, timp în care boala evoluează, nu așteaptă. Anul trecut, la nivelul Ministerului Sănătății s-a luat această măsură, de dotare cu aparatură modernă de radioterapie, în mai multe centre din România, printre care a fost inclus și centrul Târgu-Mureș. Acum facem peste 900 de ședințe de terapie pe lună. Cu acest aparat nou, în mod sigur se va dubla numărul ședințelor de radioterapie. Suntem incluși în programul național de radioterapie, unde fondurile alocate au fost suficiente, cel puțin în anul trecut. Cred că și în anul acesta vor fi mai bune, dat fiind că centrul universitar Târgu-Mureș este atât de mare, unde ne vin bolnavi din toată țara. În consecință, centrul medical Târgu-Mureș este apreciat la nivel național. Va fi necesară și suplimentarea cu personal de specialitate. La nivelul conducerii, vom stabili și schema de personal pentru anul viitor. Finanțarea pentru buncăr a venit de la Guvernul României, și o parte de la Consiliul Județean Mureș. Suma alocată a fost de 6.186.000 lei, cu TVA inclus. Proiectarea a costat în jur de 600.000 lei, restul investiției fiind construcția și amenajarea spațiului. Odată cu începerea lucrărilor vor începe și demersurile pentru achiziția aparatului de ultimă generație. Nu știu care este valoarea sa exactă, deoarece licitația a fost la nivel național, condusă de Guvernul României și Ministerul Sănătății".

Alexandru Cîmpeanu, vicepreședinte C.J. Mureș: “Din informațiile prezentate de domnul director dr. Gîrbovan, rezultă, fără dubiu, că această investiție este una capitală, aș putea spune, pentru bolnavii de cancer din județul Mureș și nu numai. Iată, și astăzi, dovada că se poate, dacă lucrurile au funcționat așa cum trebuie ele să funcționeze într-o societate care se interesează și de persoanele cu probleme de sănătate. Acest buncăr trebuia să fie deja în uz. Nu s-a întâmplat, dar, dând dovadă de implicare, de seriozitate, de interes, acest Consiliu Județean, actuala conducere a Spitalului Clinic Județean Mureș a reușit să demareze acest proiect. Ieri s-a semnat ordinul de începere a lucrărilor. Durata de execuție este de 9 luni. Suntem convinși că firma executantă va respecta acest termen. Este prezent, aici, și reprezentantul firmei executante, reprezentanții avizatorilor. Astăzi se va realiza predarea amplasamentului și va începe efectiv deschiderea de șantier și lucrarea propriu-zisă".

Viorel Dinea, directorul tehnic al S.C. Construct Mapcom Târgu-Mureș: “Constructorul este o societate care are o experiență destul de vastă pe domeniul medical. Ca date tehnice, aș dori să vă spun că acest buncăr este o clădire în regim parter, cu o suprafață de circa 600 m.p., care are o componentă ce adăpostește acest aparat de radioterapie. Caracteristici deosebite constructive, există grosimi de betoane care asigură și protecția de radiații față de mediul exterior, cum ar fi iradieri de circa 1,40 m grosime, pereți de la 1,50 până la 2,95 m grosime și planșeu de 2 m grosime. În principiu, celelalte încăperi vor deservi funcționarea aparatului".

Cosmin Duran, asistent-șef al Laboratorului de Radioterapie: “Aș vrea să mulțumesc în primul rând Consiliului Județean și conducerii Spitalului Clinic Județean pentru sprijinul și implicarea de care au dat dovadă, acest moment fiind deosebit pentru toți pacienții cu afecțiuni neoplazice din Târgu-Mureș, iar prin construirea și dotarea acestui buncăr cu un accelerator liniar de particule, vom reuși să tratăm un număr mult mai mare de pacienți ca până în prezent, datorită și adresabilității foarte mari pe care o avem, reușind, poate, cu noul aparat, să tratăm până la 200 de pacienți. Listele de așteptare sunt acum de ordinul a câteva săptămâni, în funcție și de indicația terapeutică pe care o are fiecare. Prin achiziționarea noului aparat, sperăm să reducem sau să eliminăm acest timp de așteptare, care va aduce un beneficiu major tuturor pacienților care se vor adresa clinicii noastre. Sunt niște diferențe majore în ceea ce privește anumite localizări. Localizarea și radioterapia se va face mult mai precis, având și o terapie conformațională, care va veni în sprijinul pacienților cu anumite afecțiuni, vizavi de protejarea organelor și țesuturilor învecinate, adică, din toate punctele de vedere, noul aparat va fi mult mai performant decât cel pe care-l avem acum în dotare, cu o terapie țintită, conformațională, aplicată strict pe tumora primară care este de tratat".

Lasă un comentariu