AZI, 20 MARTIE, ZIUA MONDIALĂ A SĂNĂTĂȚII ORALE

Distribuie pe:

Ziua Mondială a Sănătății Orale, inițiativă a Federației Internaționale a Dentiștilor (FDI), este sărbătorită anual pe data de 20 martie, având ca scop creșterea, la nivel global, a gradului de conștientizare a populației privind importanța menținerii unei stări optime a sănătății orale la orice vârstă.

Prima zi internațională legată de Sănătatea Orală a fost celebrată încă din anul 1994, iar în 2016 numărul țărilor participante la campanie a fost de 140 (față de 110 în 2015), la desfășurarea campaniilor, adaptate și promovate local, fiind implicate peste 90 de Colegii Naționale ale Medicilor dentiști și 35 de asociații studențești. Se pune accent pe importanța efectuării controalelor stomatologice periodice, alături de atenția deosebită ce trebuie acordată, încă de la vârste mici, igienei orale corecte și alimentației sănătoase.

Cu acest prilej, DSP Mureș atrage atenția că, igiena orală deficitară, dieta bogată în grăsimi și dulciuri, fumatul și consumul excesiv de alcool sunt principalii factori de risc pentru afecțiuni grave ale cavității bucale, de la carii dentare și pierderea prematură a dinților, până la cancerul oro-faringian. Principalele afecțiuni orale sunt: placa bacteriană, tartrul dentar, caria dentară, gingivita, parodontita.

Pentru o bună igienă orală, specialiștii recomandă: spălarea dinților câte trei minute, de două ori pe zi, folosind o perie de dinți moale; utilizarea unei paste de dinți cu fluor; folosirea aței dentare, o dată pe zi, pentru îndepărtarea resturilor alimentare rămase și a plăcii bacteriene; o dietă bogată în fibre, reducerea consumului de alimente bogate în zahăr, renunțarea la fumat și la consumul de alcool; consult stomatologic profesional, de două ori pe an.

 

Lasă un comentariu