TRADIȚII ȘI OBICEIURI DE PAȘTI DIN OLTENIA-MUNTENIA

Distribuie pe:

În Oltenia, obiceiurile sunt puțin diferite față de celelalte regiuni. Sărbătoarea Paștilor presupune reîntoarcerea oamenilor la Dumnezeu.

Potrivit tradiției, femeile nu au voie să doarmă în Joia Mare, altfel vor dormi tot anul.

În această zi, se spune că sufletele celor trecuți în neființă se întorc la casele lor, iar în fiecare gospodărie este aprins focul pentru cei morți.

În zona Olteniei, bărbații încondeiază ouăle. Este una dintre cele mai reprezentative tradiții practicate. Tot aici, ouăle sunt dăruite la masa de Paști de către fini, nașilor, iar feciorii le oferă fetelor la hora satului.

În dimineața de Paști, după ce credincioșii vin de la Biserică, cu lumânarea aprinsă, nu au voie să intre în casă până nu se culege din grădină iarbă verde și se pune pe scările casei.

Masa de Paști trebuie să fie încărcată cu bucatele tradiționale. Pe lângă ouă roșii, gospodinele mai pregătesc și faimoasa ciorbă de bureți, cunoscută în alte zone ca ciorbă de miel.

În a doua zi de Paști, fetele se îmbracă cu zavelci, marame lucrate și poale. Acestea își demonstrau măiestria în domeniul țesutului și a cusutului în fața întregului sat.

 

Lasă un comentariu