VALOARE, PASIUNE ȘI AUTENTICITATE!

Distribuie pe:

Poarta de Est a orașului Reghin deschide primul zăvor pentru legendara Fibulă de la Suseni, din epoca bronzului. Aceasta este expresivă prin simplitatea elementelor și armonia perfectă a formelor din care se compune, care cuprinde un pandantiv purtat în urmă cu multe sute de ani, descoperită în cotloanele istoriei noastre. Înaintăm pe șoseaua modernă și lăsăm în urmă localitatea Lueriu, aflată la poalele unor dealuri împădurite care au contribuit, alături de animale și culturile agricole, la prosperitate localnicilor - oameni deosebit de harnici. Peste câțiva kilometri intrăm cu interes în zona aerisită a comunei Brâncovenești, unde castelul secular domină partea de nord-est a localității, lăsând în stânga drumul care trece dealul spre Săcel, localitate pur românească care e dominată de frumusețea bisericii de lemn. Nu am ieșit bine de sub cupola de arbori arcuiți spre cursul agitat al Mureșului - „părinte", că vedem plăcuța cu localitatea Văleni, ce a adus de curând legumicultori și din alte zone.

Indicatorul comunei Vătava ne conduce pașii spre localitatea ce ne interesează, în sensul că aici locuiește un om vrednic, dl. Pantelimon Cioată, profesor emerit, cu gradul didactic 1, la științe biologice și dans popular românesc din Ardeal.

Când rostești cu respect acest nume românesc, gândul te duce la seriozitate, modestie și hărnicie, trei trăsături definitorii care l-au propulsat, și pe bună dreptate, în cea mai mare posibilă dregătorie din învățământ, unde se muncește enorm - cot la cot - cu toți dascălii onești, ai breslei ce pregătește, generație după generație, în cele mai multe cazuri reușita, determinând pe cei de la marea bogat-capitalistă să facă 1-2 reprize de ademenire a valorilor românești încă din adolescență, la ei în țară.

În calitate de director al Liceului Pedagogic „Mihai Eminescu", dl. prof. Pantelimon Cioată și-a asumat sarcina dificilă de a scoate de sub tipar istoria școlii mureșene în ultimul secol. De asemenea, a selecționat 30 de elevi din liceele târgumureșene - oraș al florilor - în vederea constituirii unei formații de dansuri populare românești, care a și strălucit în spectacolul de gală care a încheiat anul școlar 1996.

Corectitudinea, respectul adevărului la luarea deciziilor potrivite care conduc la impunerea acestui sanctuar al educației și instrucției la nivel județean și republican prin rezultate la absolvire, apoi la admitere și la masterat.

Speranța și optimismul au dirijat toate hotărârile luate de profesorul eminent care este etalon Pantelimon Cioată în ce privește sensul pozitiv al educației și instrucției în timpul anului școlar.

Onestitatea și cumpătul echilibrat au condus și la alte rezultate bune în domenii esențiale ale liceului, educativ, științific, literar, istoric și artistic, la apariția a două ediții a monografiei Liceului „Mihai Eminescu" 2008 și 2012 datorită eminentului inspector Aurel Cherteș și a neobositului dir. prof. Pantelimon Cioată.

Dar până să ajungă la Liceul Pedagogic „Mihai Eminescu", profesorul Pantelimon Cioată a fost alături de colectivul didactic de la Școala Generală Vătava în vederea susținerii la cote pozitive a demersului instructiv-educativ. În ce privește activitățile extrașcolare, a inițiat, în anii '70, acțiunea de selecție a copiilor dotați ca buni dansatori în vederea urmăririi și depășirii celor mai de valoare formații de dansuri din județ. Cea mai performantă trupă de dans la începutul deceniului opt era cea de la Școala Generală Frunzeni, condusă de Zaharie Vultur și Virgil Chirteș care, pe lângă concursurile pionierești, a participat și la finalizarea unui montaj coregrafic cu maestrul Tudor Jorda alături de Ansamblul Mureșul.

Grupuri deosebite de dansatori mai erau constituite la Bobohalma, Albești, Miheșu de Câmpie, Tăureni, Dătășeni, Școala Generală nr. 16 Târgu-Mureș, Ungheni, Școala Generală Lueriu, Școala Generală nr. 3 Reghin, Bistra Mureșului.

Suita de dansuri populare era în general alcătuită din următoarele dansuri: la dansul de perechi: De-a lungul, Învârtita, Roata; dansuri feciorești: Târnăveanca, Călușerul, Bota, Brâul, Ofițereasca. Crucea (pentru copii); la adulți, pe lângă aceste dansuri au mai intervenit dansurile locale specifice Pondreasca, Șchioapa, Bărbuscu, Cățeaua…

Activitatea desfășurată de dl. profesor-coregraf - considerat de noi cel mai bun din județ - nu poate fi cuprinsă în ore, ci mici ore de repetiții, spectacole, concursuri, turnee, spectacole de gală.

Serbările mării, Litoral '95, „Copiii României doresc pace", turneu în Franța la Montiny, cu Liceul Pedagogic „Mihai Eminescu", excursii în spațiu - sau lătureni în Franța „Copiii lumii doresc pacea", turneu în Bistrița-Năsăud, București, Piatra Neamț, Odorhei, Târgu-Mureș…

În deplasările pe Litoralul românesc, formația de dansuri condusă de maestrul coregraf Pantelimon Cioată a colaborat cu taraful de la Casa Pionierilor Luduș, prof. Ovidiu Fanea, și cu fanfara de la Casa Pionierilor condusă de Szas Janci. În concursurile din Ardeal, dansatorii din Vătava aveau ca adversari pe elevi din Maramureș, Cluj Napoca, Bistrița Năsăud, Zalău, Hunedoara…

Proiectele de viitor ale dlui profesor, maestru de dans popular românesc, sunt secrete, dar le veți putea afla prin TV - România și viața artistică a județului Mureș, dar mai ales a Văii Superioare a Mureșului ce pulsează fără oprire în fiecare anotimp. Pe această cale îi dorim multă sănătate și succes în tot ce și-a propus, să pășească pe urmele lui Bela Bartok, românul maghiar care a cules peste 4 cântece populare românești.

Vivat! Vivat! Să trăiască!

Lasă un comentariu