ECONOMIA ROMÂNEASCĂ ARE NEVOIE DE... 10.000 DE ROBOȚI!

Distribuie pe:

Dintr-o analiză realizată de compania Frames, la comanda Universal Robots, aflăm că economia românească se confruntă deja, de câțiva ani, cu o criză acută a forței de muncă, necesarul de muncitori fiind evaluat la aproape un milion de oameni.

Dincolo de racolarea și pregătirea angajaților, companiile caută soluții care să reducă impactul forței de muncă, iar robotizarea, automatizarea și digitalizarea serviciilor se află în prim-plan.

Potrivit studiului, la fel ca în Occident, economia românească necesită investiții semnificative pentru a se adapta noii revoluții industriale. Astfel, dincolo de perfecționarea angajaților, este nevoie de dezvoltarea unor linii și servicii automatizate, în care roboții vor juca un rol semnificativ.

De altfel, antreprenorii și managerii din România au început să conștientizeze impactul noilor tehnologii în economie, căutând soluții de automatizare și robotizare pentru a crește producția și a scădea costurile. 34,7% dintre participanții români la sondaj au declarat că intenționează să achiziționeze, în următoarele 12 luni, noi soluții de automatizare (robotizare) pentru compania în care lucrează.

Potrivit datelor Federației Internaționale pentru Robotică, România are, în prezent, 11 roboți la 10.000 de lucrători industriali, însă ar mai avea nevoie de cel puțin 10.000 de roboți. Spre comparație, în Polonia sunt 28 de roboți la 10.000 angajați, în Ungaria - 57 de roboți, iar Cehia are 100 de roboți la 10.000 de muncitori.

În Statele Unite ale Americii, industria a incorporat, în ultimii 10 ani, peste 130.000 de roboți, conform analizei Frames.

Lasă un comentariu