CAMPANIE NAȚIONALĂ - ,,DISTRUGE ZIDUL INDIFERENȚEI! TRAFICUL DE PERSOANE POATE FI PREVENIT”

Distribuie pe:

Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane ( A. N. I. T. P) a semnat, în anul 2017, contractul de finanțare nerambursabilă aferent proiectului ROFSIP2016OS5A10P02 “Reducerea amplitudinii traficului de persoane printr-o mai bună informare a cetățenilor”, ce se derulează la nivel național, pe o perioadă de 36 de luni. Se dorește, astfel, dezvoltarea de campanii de informare în scopul reducerii cererii și ofertei asociate tuturor tipurilor de exploatare, combaterea stereotipurilor și prejudecăților care vizează victimele traficului de persoane și creșterea implicării în activitățile de prevenire a multiplicatorilor de opinie. Finanțarea este asigurată prin Fondul pentru Securitate Internă, Componenta pentru Cooperare Polițienească, având ca obiectiv general creșterea gradului de informare și conștientizare a populației, în ansamblu, și a grupurilor de risc privind implicațiile traficului de persoane. Parteneri în derularea campaniei de prevenire a traficului de persoane sunt Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Educației Naționale, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, Asociația Ecumenică a Bisericilor din România - AIDRom, Fundația World Vision România și Asociația eLiberare.

Activitățile derulate

Centrul Regional Tg.-Mureș al A.N.I.T.P. implementează, la nivelul județelor de competență, informațiile campaniei de prevenire a traficului de persoane, în scopul exploatării sexuale, prin activități de prevenire adresate grupului țintă și publicului larg, atât în mediul urban, cât și în mediul rural. Sunt vizate unități școlare, universități, școli postliceale, dar și specialiști, care vor fi în măsură să disemineze aceste informații, dar și să identifice și să refere spre instituții specializate posibile victime ale acestui tip de exploatare.

Printre activitățile desfășurate se numără: producție documentar, spot tv și radio (pentru campania de prevenire a traficului de persone în scopul exploatării prin muncă și campania de prevenire a traficului de persone în scopul exploatării sexuale); Producție materiale de campanie radio (pentru campania de prevenire a traficului de persoane în scopul exploatării prin muncă și pentru campania de prevenire a traficului de persoane în scopul exploatării sexuale); eveniment de lansare a campaniei de prevenire a traficului de persoane în scopul exploatării prin muncă; organizarea unor mese rotunde la nivel județean, pentru prima campanie de prevenire a traficului de persoane în scopul exploatării prin muncă, precum și a diverse activități de prevenire pentru campania de prevenire a traficului de persoane în scopul exploatării prin muncă.

Elevi informați

Liceul Tehnologic ,,Vasile Netea” Deda și Școala Gimnazială ,,Dacia” din Târgu-Mureș au fost, recent, beneficiarele informațiilor oferite de specialiștii Centrului Regional Târgu-Mureș al Agenției Naționale împotriva Traficului de Persoane. Activitățile au fost desfășurate, în cadrul Campaniei naționale ,,Distruge zidul indiferenței! Traficul de persoane poate fi prevenit”. Cu acest prilej, au fost vizionate spotul și filmul documentar și diseminate materiale de prevenire destinate grupului țintă, respective tinere cu vârsta cuprinsă între 10 și 25 de ani, aflate în situație de risc, persoane fizice și juridice susceptibile să utilizeze serviciile unei victime a traficului de persoane exploatate sexual, reprezentanți ai instituțiilor și organizațiilor implicate în prevenirea și combaterea traficului de persoane, multiplicatori de opinie,dar și publicul larg.

,,Rămâne să păstrăm legătura cu unitățile de învățământ care și-au arătat disponibilitatea pentru colaborarea în vederea prevenirii traficului de persoane, prin informarea asupra tuturor formelor de exploatare”, preciza comisar șef de poliție Zaharia Cristina Gabriela, coordonator al Centrului Regional Târgu-Mureș al Agenției Naționale împotriva Traficului de Persoane.

Accesarea rețelelor de socializare în mediul online

Răspunzând invitației Școlii Gimnaziale ,,Tudor Vladimirescu” din Tg.-Mureș, coordonatorul Centrului Regional Târgu-Mureș al Agenției Naționale împotriva Traficului de Persoane a fost la o discuție cu elevii, despre modul în care fiecare putem să ne luăm propriile măsuri de siguranță în fața unor abordări dubioase ale unor persoane cu care ne întâlnim ocazional sau în diferite situații.

Cu acest prilej, au fost transmise informații ale campaniei naționale “Distruge zidul indiferenței! Traficul de persoane poate fi prevenit”. Inevitabil, întrebările au dus și în zona accesărilor rețelelor de socializare în mediul online, fiind vizionate filmulețele realizate de A. N.I.T.P. (Coordonator Național al aplicării politicilor în domeniul luptei împotriva traficului de persoane, având rolul de a desfășura activități de prevenire și monitorizare a acestui fenomen infracțional).

Materialele de prevenire au fost premiile meritate din plin de elevi, aceștia impresionând prin interesul și deschiderea pentru subiectele discutate.

,,Felicităm, pentru organizare conducerea unității școlare și, totodată, pe doamna profesor BOTA Nicoleta!”, spunea comisar șef de poliție ZAHARIA Cristina Gabriela, coordonator al Centrului Regional Târgu-Mureș al Agenției Naționale împotriva Traficului de Persoane.

Utilizarea corespunzătoare a tehnologiei moderne

Specialiștii Centrului Regional Târgu-Mureș al Agenției Naționale împotriva Traficului de Persoane au avut prilejul prezentării informațiilor privind utilizarea corespunzătoare a tehnologiei moderne,

în contextul navigării în mediul online, cu ocazia Conferinței Județene intitulate ,,Folosirea creativă, utilă și sigură a internetului de către copii”, organizată de Inspectoratul Școlar Județean Harghita.

“În sediul Casei Corpului Didactic din Miercurea Ciuc au avut loc prezentări și dezbateri pe tema accesării internetului de către tineri, structura noastră abordând tematica ,,Traficul de minori și internetul”. Cu această ocazie, a fost prezentat un material Power Point și transmise sfaturi privind evitarea victimizării. A fost adusă în atenție și metoda ,,LOVERBOY”, în contextul implementării la nivel local a Campaniei Naționale “Distruge zidul indiferenței! Traficul de persoane poate fi prevenit”.

Mulțumim organizatorilor, gazdelor, invitaților și publicului format din specialiști și elevi”, spunea comisar șef de poliție Zaharia Cristina Gabriela.

Lasă un comentariu