AZI, 27 IUNIE, UN NOU PROTEST LA CIMITIRUL DIN VALEA UZULUI. MAJORITATEA MAGHIARILOR HARGHITENI VOR RUGĂCIUNI COMUNE CU ROMÂNII

Distribuie pe:

Președintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), Csomortányi István, a anunțat, la începutul acestei săptămâni, că un nou protest legat de situația cimitirului din Valea Uzului este programat pentru azi, 27 iunie, la Sfântu Gheorghe, la ora 18, în piața centrală din oraș.

“Am cerut demisia sau demiterea prefectului de Harghita pentru motivul că lucrează împotriva cetățenilor din județul pe care ar trebui să-l reprezinte, stoparea naționalizării cimitirului din Valea Uzului, care se află în proprietatea și administrarea comunei Sânmartin din județul Harghita, și readucerea cimitirului militar la starea inițială, înainte de a fi începute lucrările fără autorizația de construire emisă în mod legal - fiindcă toate lucrările de acolo au fost realizate conform unei autorizații emisă de primăria orașului Dărmănești, care nu are nici drept de proprietate și nici nu a respectat legea 50 privind autorizarea construcțiilor. Am cerut, însă, deocamdată, fără niciun efect. Este o cerere formulată, practic, de la izbucnirea scandalului legat de cimitirul militar”, a declarat liderul PPMT, citat de agerpres.ro. Organizatorii estimează că la manifestare vor participa în jur de 1.500 - 2.000 de persoane.

Lucrările pentru care protestează PPMT se referă la monumentul și cele 52 de cruci amplasate pe o parcelă unde ar fi “date certe că au fost înmormântați militari-eroi ai armatei austro-ungare”, a spus Csomortanyi, adăugând că respectiva construcție s-a făcut fără autorizația Ministerului Cultelor și a altor acorduri necesare.

Pe de altă parte, într-o postare pe blogul său în limba maghiară, președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, a scris luni, 24 iunie, că soluționarea legală și pe cale pașnică a conflictului legat de cimitirul militar din Valea Uzului, precum consolidarea dialogului româno-maghiar rămân în continuare obiectivele noastre”.

Șeful Consiliului Județean Harghita a realizat o consultare publică printre membrii comunității maghiare din județ și, în urma întrebărilor, a rezultat că cei mai mulți respondenți (42%) cred că ar trebui să fie ținute rugăciuni comune cu românii și maghiarii pentru conciliere, în Piața Libertății din Miercurea Ciuc, 36% dintre harghitenii de etnie maghiară optează pentru continuarea demonstrațiilor,15% sunt de părere că trebuie făcut apel la soluții juridice, iar 7% nu sunt deloc de acord cu organizarea rugăciunii comune.

În această consultare, părerea harghitenilor români nu a fost solicitată, astfel încât principala întrebare: Care este soluția conflictului legat de Cimitirul Internațional din Valea Uzului? rămâne deschisă, notează cei de la ziarharghita.ro/, care au preluat știrea.

La începutul săptămânii, prefectul Harghitei, Jean-Adrian Andrei, a anunțat că s-au constituit comisii pentru demararea procedurilor de conciliere privind stabilirea graniței cu județul Bacău, urmând să se emită un ordin comun cu prefectul județului învecinat. Andrei a precizat că, potrivit legii, dacă nu se ajunge la nicio înțelegere, unitatea administrativ-teritorială direct interesată trebuie să acționeze în judecată cealaltă localitate, “urmând ca instanța să se pronunțe pe grănițuirea respectivă”.

Prefectul a punctat faptul că, de la ultima procedură de conciliere, nimeni nu a recurs la instanță pentru stabilirea granițelor, deși între mai multe localități de la limita județelor Harghita și Bacău există dispute privind hotarul administrativ, cel mai cunoscut caz fiind cel legat de cimitirul de la Valea Uzului, despre care primăria harghiteană Sânmartin spune că îi aparține, iar primăria din Dărmănești (județul Bacău) susține că se află pe domeniul său public.

“Nu e doar Sânmartin, sunt mai multe unități administrativ-teritoriale: Frumoasa, Păuleni Ciuc, Lunca, Ciucsângeorgiu, Plăieși; sunt mai multe unități administrativ-teritoriale, urmează să mergem cu toții să ne întâlnim cu județul Bacău și să continuăm procedura de conciliere, pentru că, practic, aceasta a avut loc tot la inițiativa mea, în 2012, în 10 octombrie, dar părțile nu au ajuns la un numitor comun. Sigur că părțile interesate trebuiau să meargă în instanță, ceea ce nu s-a întâmplat. Bineînțeles că prefectul e de vină. Prefectul nu e de vină! Din 2012, suntem în 2019, deci de șapte ani am inițiat eu procedura de conciliere cu județul Bacău. Există procesul verbal, putem să-l arătăm”, a declarat presei prefectul Harghitei.

 

Lasă un comentariu