GREȘELI MINORE, URMĂRI MAJORE (I)

Distribuie pe:

Tuturor ni se întâmplă să greșim, dar vestea proastă este că nu există greșeli fără consecințe. Chiar dacă sesizăm greșeala imediat sau ne dăm seama doar peste ani buni, orice decizie pe care o luăm ne poate costa mult. De cele mai multe ori, ele nu au consecințe grave, dar în unele cazuri se pot transforma în adevărate dezastre.

Cauzate de proasta inspirație de moment, de lipsa de comunicare sau de erori ale autorităților, acestea au fost unele dintre cele mai mari gafe din istorie. De-a lungul istoriei, erori banale, cauzate de neatenție sau de prea multă bunăvoință, au provocat pierderi de vieți omenești sau de bani. Aparent fără importanță, întâmplările pe care le prezentăm în cele ce urmează au avut un impact total neașteptat. În unele cazuri, consecințele se mai resimt și astăzi.

1. Trei trabucuri pierdute au hotărât soarta Războiului Civil american

Trei trabucuri pierdute au făcut ca forțele confederate să piardă războiul civil american în fața forțelor unioniste. Un caporal unionist a descoperit trei trabucuri învelite într-o bucată de hârtie, care s-a dovedit a fi o copie a Ordinului Special 191. Acest ordin conținea informații despre planul trupelor unioniste de a ataca Washingtonul.

Ordinul Special 191, cunoscut și drept “Ordinul pierdut”, a fost redactat pe 9 septembrie 1862 și a fost emis de generalul confederat Robert E. Lee. După ordin au fost făcute mai multe copii, care au fost distribuite ofițerilor confederați.

Una dintre aceste copii s-a pierdut și a fost găsită pe 13 septembrie 1862, de caporalul unionist Barton W. Mitchell. În ea erau învelite trei trabucuri, care au fost uitate într-o tabără militară abandonată de confederați. Dându-și seama de importanța documentului, caporalul l-a transmis superiorilor săi. Datorită aceste informații prețioase, trupele unioniste au reușit să oprească invazia confederaților, în bătălia de la Antietam.

(va urma)

Foto: Celebrul Ordin Special 191. Foto: wikipedia.org

Lasă un comentariu