E VARĂ, E VACANȚĂ, E TIMPUL PENTRU TABĂRĂ...

Distribuie pe:

Școala Gimnazială “Alexandru Ceușianu” din Reghin organizează, în săptămâna 1-5 iulie 2019, cea de-a V-a ediție a Taberei de vacanță “Minte, trup și suflet”. În cadrul acestui proiect vor participa 121 de elevi din oraș și din alte 5 județe, coordonați de 40 de educatoare, învățătoare și profesori, de la mai multe școli partenere din: Batoș, Rușii Munți, Ideciu de Jos, Monor (jud. BN),  Arieșeni (jud. AB), Apahida (jud. CJ), Sibiu (jud. SB), Iași (jud. IS) și din Reghin.

Programul taberei, pregătit cu multă minuțiozitate, prevede activități antrenante, având drept obiectiv formarea unor persoane independente, creative, cu spirit critic și cu o puternică capacitate de a se raporta la valori. Astfel, elevii participanți vor fi angrenați zilnic, prin rotație, în cinci ateliere de lucru diferite, cu activități specifice vârstei, menite să îmbine utilul cu plăcutul.

Spiritul critic și dorința de a fi la curent cu tot ceea ce ne înconjoară vor fi stimulate în cadrul atelierului “Jurnaliștii”. Aici elevii vor fi îndrumați să realizeze mici articole despre activitățile desfășurate în cadrul taberei, să realizeze cele mai reușite fotografii, să descopere pasiunile micilor participanți și să realizeze un “ziar” al taberei în care să surprindă reușitele, dar și neajunsurile pe care le-au constatat pe parcursul celor cinci zile. Copiii vor fi ghidați în demersul lor de către profesori pasionați, cadre didactice cu experiență în domeniu: Bîclea Codruta, Friciu Daniela, Baciu Elena, Petrescu Mărioara (Școala Gimnazială “Alexandru Ceușianu” Reghin), Bengean Monica (Liceul Tehnologic “Petru Maior” Reghin), Mărginean Emilian (Școala Gimnazială Ibănești) și Molinari Delia (Școala Gimnazială Batoș).

Îndemânarea elevilor va fi exersată în cadrul atelierului “Mâini dibace”. Acesta are ca obiectiv formarea și dezvoltarea abilităților practice ale elevilor și dezvoltarea aptitudinilor și simțului estetic. Din deșeuri textile, hârtie, lemn și alte materiale reciclabile, elevii vor realiza articole de artizanat și accesorii, folosind diferite tehnici de împletituri, decupaje și îndoituri. Asupra lor se vor apleca cu dibăcie doamnele prof. Man Florina (Școala Gimnazială “Alexandru Ceușianu” Reghin), Toncean Anca, Chibulcutean Dorina (Grădinița cu Program Prelungit Nr.4 Reghin), Kellner Codruța (Grădinița cu Program Normal Nr. 5 Reghin), Căprar Liliana (Grădinița cu Program Prelungit Nr. 5 Reghin) și Pol Corina (Școala Gimnazială Ideciu de jos).

“Exploratorii” au posibilitatea de a cunoaște frumusețile naturii, fiind stimulați să-și folosească aptitudinile de cercetași (montarea cortului, aprinderea și stingerea focului, acordarea primului ajutor), să-și dezvolte spiritul de echipă și să protejeze mediul înconjurător (adunarea, selectarea, depozitarea gunoaielor și a deșeurilor), iar pe aceste căi vor fi călăuziți de “echipa de cercetași” alcătuită din prof. Varga Ana-Maria, Atănăsoaie Gabriela (Școala Gimnazială “Alexandru Ceușianu”), Bîrsan Ioan (Școala Gimnazială Batoș), Horobeț Fulvia (Școala Gimnazială “Elena Cuza”, Iași), Hărșan Marinela (Școala Gimnazială Brâncovenești) și Aștilean Raluca (Liceul Silvic Gurghiu).

“Artă culinară” este cel mai complex și mai delicios atelier în care elevii își vor dovedi dragostea față de semeni, punându-se în slujba acestora prin prepararea unor meniuri simple și gustoase (sandvișuri calde și reci, salam de biscuiți, waffles dulci și sărate, brioșe de ciocolată și de vanilie, biscuiți cu ciocolată, prăjituri, salate de crudități și de fructe, băuturi răcoritoare ș.a.). Efortul lor este supravegheat cu atenție de Pop Monica, Grama Ramona, Gyori Camelia, Cocean Olimpia, Roșca Mihaela, Mircea Delia, Suciu Ioana, Graur Maria, Salati Cristina, Grama Florina (Școala Gimnazială “Alexandru Ceușianu”) și  Mărginean Simona (Școala Gimnazială Batoș).

Ultimul atelier, denumit “Cântec, joc și voie bună”, le va forma elevilor gustul pentru muzică și dans, precum și receptivitatea față de actul cultural în sine, în special față de valorile tradiționale românești. Ungur Sorina, Oltean Teodora (Școala Gimnazială “Alexandru Ceușianu”) și Luca Alexandra (Școala Gimnazială “Mirona”) îi vor învăța pe copii să se bucure de frumusețea unor cântece potrivite vârstei lor și să-și exerseze aptitudinile vocale. În cadrul acestui atelier, copiii  își vor aminti Imnul taberei “Minte, trup și suflet”, scris și compus în ediția anterioară a taberei, imn care transmite un mesaj de dragoste al  românului pentru pace și liniște “Avem minte, trup și suflet să iubim/Ne place în viață oameni buni să fim”.

Cei mici dintre participanții la tabără (copiii care nu au împlinit vârsta necesară pentru a lua parte la activitățile din atelierele principale) vor lucre într-un atelier suplimentar, intitulat “Prichindeii pricepuți”. Activitățile din cadrul acestuia sunt conduse de Moldoveanu Alina și Șerban Ionela (Grădinița cu Program Prelungit nr. 4, Reghin). Aici copiii vor învăța câte puțin din toate (desen, pictură, colaj, cântece, dans și jocuri specifice vârstei), pregătindu-se în felul acesta pentru edițiile viitoare ale taberei.

La finalul fiecărei zile de tabără copiii vor nota impresiile pe un flipchart, iar noi, cei care i-am coordonat, vom vedea care dintre activități a avut  cel mai mare succes. Astfel, vom pregăti, pentru cea de-a VI-a ediție, numai activități care au avut un impact pozitiv asupra copiilor.

Vă vor ține la curent toată săptămâna cu noutăți din desfășurarea taberei cei ce se ocupă de promovarea imaginii taberei: Timuș Jan, Deneș Iozsef, Chiorean Claudiu, Bengean Florin și Bîclea Codruța.

Se cuvine să aducem încă de pe acum prinos de mulțumire tuturor celor care s-au implicat în organizarea acestui proiect de succes, aflat de anul acesta în Calendarul Activităților Educative Naționale 2019 al MENCS: Consiliul local, Primăria municipiului Reghin, Biblioteca Municipală “Petru Maior”, preoților Claudiu Dorin Chiorean, Epifan Ovidiu Moldovan, mass-mediei: Ardeal TV, “Cuvântul liber” și “Zi de zi” - și nu în ultimul rând, Școlii Gimnaziale “Alexandru Ceușianu” prin domnii directori Jan Timuș și Iozsef Deneș și tuturor cadrelor didactice implicate.

Lasă un comentariu