DISCONFORT TERMIC ÎN SECUIME! ÎN TIMP CE PREȘEDINTELE CJ HARGHITA SE PREGĂTEȘTE DE LUPTĂ CU “INVADATORII” DIN ESTUL JUDEȚULUI, LÁSZLÓ TÕKÉS ANUNȚĂ... STARE DE ASEDIU!

Distribuie pe:

Unde se vor mai ascunde secuii harghiteni de “invazia românilor din Est”?

Este stare de asediu la Târgu-Mureș, Satu Mare, Oradea și Cluj-Napoca, unde proporția maghiarilor a scăzut sub 50, 40, 30, respectiv 20 de procente, iar - pe modelul fostei Universități Bolyai din Cluj - pare că va cădea pe câmpul de luptă și Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu-Mureș. Cimitirul militar din Valea Uzului arată deja că Ținutul Secuiesc se află sub asediu. “Serviciile secrete românești, partidele și ONG-urile joacă puternic la cărți și tot scot din mânecă asul maghiar moștenit din colecția de metode a regimului Ceaușescu”.

Afirmațiile (sursa - MTI) au fost făcute de László Tõkés, președintele Consiliului Național Maghiar din Transilvania (CNMT), sâmbătă, 27 iulie, la finalul ediției din acest an a Universității de vară de la Tușnad, la care a fost prezent și premierul ungar, Viktor Orbán.

Fostul episcop reformat s-a arătat nemulțumit de prestația UDMR, “care tinde către o exclusivitate de partid unic”: acum obiectivul nu îl mai constituie autonomia, învățământul superior maghiar, restituirile, folosirea limbii materne și situația ceangăilor, ci trecerea pragului electoral.

“Nu luptăm pentru drepturile noastre, ci împotriva ieșirii din Parlament”, a constatat Tõkés, în opinia căruia reprezentarea intereselor maghiarilor transilvăneni are nevoie de o reformă radicală, iar transformarea este posibilă prin realizarea unei noi unități maghiare, bazată pe pluralism.

În context, László Tõkés a cerut ca guvernul ungar și Viktor Orbán să sprijine puternic aspirațiile maghiare din Transilvania și, în mod special, să acorde o atenție deosebită inițiativei cetățenești europene privind regiunile naționale, cazului Universității de Medicină și Farmacie din Târgu-Mureș, a cimitirului militar din Valea Uzului, fermierilor maghiari din Transilvania, respectiv cazului secuilor încarcerați, considerați prizonieri politici.

Reamintim că, potrivit președintelui CJ Harghita, Borboly Csaba, “atacurile la granița de est a județului Harghita după schimbarea regimului au avut același scop: să ne ia pădurile, văile, câmpurile, locurile memoriale, orice este important din punct de vedere al supraviețuirii, păstrării și dezvoltării identității comunității noastre (...)”.

Lasă un comentariu