ASOCIAȚIA C.A.R.P. REGHIN, DESPRE SERVICIILE SOCIALE ȘI ROLUL LOR ÎN ASIGURAREA REȚELEI DE SUPORT PENTRU VÂRSTNICI

Distribuie pe:

Asociația Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Reghin, are ca scop important asigurarea condițiilor de trai și o viață decentă pentru persoanele de vârsta a treia, întrajutorarea mutuală și asistență socială prin activități de protecție socială, activități cultural artistice, turistice și de agrement, prestări servicii, etc.

Principalul scop al asociației este sprijinirea membrilor săi, prin acordarea de împrumuturi rambursabile, ajutoare nerambursabile, și ajutoare pentru acoperirea cheltuielilor cauzate de înmormântare a foștilor membri.

Întrucât, de multe ori am văzut comentarii făcute de persoane care nu cunosc activitatea C.A.R.P., cum că avem doar preocupări financiare, în cele ce urmează, vă prezint o serie de date și fapte ce privesc ajutorul reciproc și preocuparea pentru vârstnicii aflați în dificultate, cu pensii mici, bolnavi, singuri, etc.

Asociația C.A.R.P. Reghin acordă ajutoare nerambursabile, pentru compensarea parțială a costului de procurarea a ochelarilor. Astfel, în anul 2018 s-a plătit suma de 37.460 lei pentru un număr de 567 de persoane, în cursul anului 2019, și s-a achitat suma de 21.000 lei pentru 300 de persoane. Pentru proteze dentare și tratamente stomatologice, s-au achitat 25.250 lei pentru 361 de persoane în anul 2018, iar în anul 2019 (până în prezent) 14.200 de lei la un număr de 172 de persoane. În annul 2018, pentru operații de cataractă s-au plătit 22.000 lei, la un număr de 110 persoane, iar în 2019 (până în prezent), 13.600 lei la 68 de persoane. Compensarea parțială a costurilor excursiilor în anul 2018, în cuantum de 6.800 lei, la un număr de 170 de persoane, iar în cursul anului 2019, până în prezent, au fost 58 solicitări în cuantum de 2.610 lei.

Ajutoare nerambursabile în cazul unor situații critice, neprevăzute, cum ar fi accidente, boli grave, operații dificile, incendii, au fost acordate de către Consiliul Director, în baza unei anchete sociale, în funcție de eveniment, de disponibilul bancar și de situația financiară a persoanei în cauză. În anul 2018 s-au acordat un număr de 117 de asemenea ajutoare, în valoare de 27.480 lei, iar în anul 2019 (până în prezent), 56 de cazuri, în valoare de 15.500 lei.

Încă de la înființarea Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Reghin în 1952, o preocupare serioasă a fost acordarea ajutoarelor în caz de deces al membrilor, având în vedere cheltuielile de înmormântare. În anul 2018 s-au acordat ajutoare de deces la 488 de urmași, în valoare de 428.930 lei, iar în anul 2019, până în luna iulie, am înregistrat 34 de cazuri, în valoare de 27.724 lei.

În ultimii patru ani, prin intermediul unui parteneriat cu noi, Societatea Comercială Pansab S.R.L. din Reghin acorda unui număr de 45 de persoane vârstnice, cu stare materială precară, câte 2 pâini în fiecare săptămână. La fiecare 6 luni schimbăm grupul de pensionari, astfel încât să poată beneficia de acest ajutor cât mai mulți vârstnici pensionari.

În ultimii ani, la sărbătorile de Crăciun și Paște oferim pachete substanțiale, cu produse alimentare, la un număr de 200 de pensionari, selectați pe aceleași criterii, respectiv pensie mică, singuri, bolnavi, neajutorați.

La realizarea acestor acțiuni, am beneficiat de bunăvoința mai multor sponsori, dintre care amintim societatea S.C. Pansab S.R.L, care ne-a ajutat cu câte 200 de cozonaci, S.C. Mirdatod S.R.L. Ibănești, cu produse lactate, Serele Dalin S.R.L. cu legume și Farmacia “Ecofarmacia” din Buldevardul Unirii, cu pachete cu medicamente pentru cei de vârsta a treia.

Toate acestea le-am putut realiza datorită solidarității și unirii noastre. Dacă nu vom fi uniți, și nu ne vom ajuta între noi, speranțele ca alții să aibă grijă de noi, sunt puține.

În curând vom prezenta și alte aspecte interesante ale activității C.A.R.P. Reghin, referitoare la colaborarea cu alte asociații, fundații cu activități asemănătoare, cu instituții ale statului și, nu în ultimul rând, cu instituțiile și cabinetele din rețeaua sanitară.

Lasă un comentariu