ORGANE UMANE, CRESCUTE ÎN CORPUL ANIMALELOR

Distribuie pe:

O echipă de cercetători japonezi intenționează să înceapă fabricarea de organe umane în corpul animalelor, după ce a primit, în premieră în Japonia, autorizarea Guvernului pentru a efectua astfel de studii.

“Cercetarea, condusă de Hiromitsu Nakauchi, genetician de la Universitatea Stanford din Statele Unite, este prima de acest gen care a obținut aprobarea Guvernului japonez, după schimbarea regulilor privind implantarea celulelor umane.

Acest domeniu de cercetare controversat constă în implantarea celulelor stem umane numite iPS în embrioni de animale modificați. iPS au capacitatea de a produce orice fel de celule, în funcție de zona corpului în care sunt implantate și astfel pot servi drept bază pentru crearea unui anumit organ. Acesta este doar un prim pas pe o cale foarte lungă, ce ar putea duce la fabricarea în corpul animalelor a unor organe umane destinate transplantării.

Anterior, Japonia a solicitat cercetătorilor să distrugă în termen de 14 zile embrionii în care au fost introduse celulele umane și a interzis implantarea embrionilor de acest tip în uterul animalelor, însă aceste restricții au fost abandonate în martie 2019, ceea ce a permis cercetătorilor să solicite autorizări individuale pentru proiectele lor.

Au trecut aproape zece ani, însă acum putem începe experimentul. Vom dezvolta embrioni de animale (șoareci, șobolani sau porci) care nu au un anumit organ, cum ar fi, de exemplu, pancreasul. Celulele iPS umane care se vor multiplica pentru a forma pancreasul lipsă vor fi apoi implantate. Embrionii vor fi apoi introduși în uterul unui animal unde teoretic s-ar dezvolta până ce vor genera un pancreas uman funcțional.

Cercetările preliminare au dat rezultate promițătoare, cum ar fi crearea pancreasului de șoarece în șobolani. Aceste organe reimplantate la șoareci au funcționat bine și au reglat nivelul de glucoză la șoarecii diabetici. Alte teste, însă, s-au dovedit mai complicate. Am reușit să dezvoltăm rinichi de șoarece în corpul șobolanilor, însă celulele stem de șoarece implantate la șoareci nu au funcționat.

Deși am reușit să realizăm studii care dovedesc acest concept cu ajutorul rozătoarelor, traversarea distanței genetice dintre oameni și porc nu este ușoară. Studiul este abia la început, nu vă așteptați să generăm organe umane într-un an sau doi. Implantarea embrionilor de animale cu celule umane creează ceea ce se numește o himeră - o entitate compusă atât din celule animale, cât și din celule umane”, explică oamenii de știință, citați de descopera.ro.

Lasă un comentariu