MAREA BRITANIE: SUSPENDAREA PARLAMENTULUI PÂNĂ LA 14 OCTOMBRIE, UN SCANDAL CONSTITUȚIONAL, AVERTIZEAZĂ PREȘEDINTELE CAMEREI COMUNELOR

Distribuie pe:

Suspendarea parlamentului britanic până la 14 octombrie, anunțată de premierul Boris Johnson, este un “scandal constituțional”, a declarat, miercuri, președintele Camerei Comunelor, John Bercow, potrivit AFP.

“Este absolut evident că obiectivul suspendării este acum de a împiedica parlamentul să dezbată Brexitul și să-și îndeplinească datoria de a defini o traiectorie pentru țară”, a spus Bercow.

La rândul său, liderul opoziției laburiste, Jeremy Corbyn, a afirmat că intenția premierului Boris Johnson de a extinde vacanța parlamentară până la 14 octombrie este “o faptă reprobabilă și o amenințare pentru democrația” britanică.

“Sunt consternat de nechibzuința guvernului Johnson, care vorbește despre suveranitate și totuși încearcă să suspende parlamentul pentru a evita analizarea atentă a planurilor sale pentru un lipsit de înțelepciune Brexit fără acord. Este o amenințare pentru democrația noastră”, a menționat Jeremy Corbyn într-o declarație.

Premierul britanic Boris Johnson a anunțat miercuri că va programa Discursul Reginei în parlament pe 14 octombrie pentru a prezenta noile propuneri legislative, negând că astfel ar încerca să împiedice legislativul să-i blocheze planurile de Brexit.

Întrebat în legătură cu criticile unor membri ai parlamentului privind faptul că li se refuză timpul necesar pentru a dezbate și vota cu privire la Brexit, premierul britanic a răspuns: “Este complet neadevărat. Dacă vă uitați la ce facem noi, (vedeți că) prezentăm un nou program legislativ. Va fi timp suficient de ambele părți ale acestui summit crucial (al liderilor UE) de pe 17 octombrie, timp suficient în parlament pentru membrii săi să dezbată UE, să dezbată Brexitul și toate celelalte subiecte, timp suficient”, a precizat Boris Johnson.

Potrivit Reuters, anunțarea agendei legislative pe 14 octombrie va însemna, practic, închiderea parlamentului de la mijlocul lui septembrie și va reduce intervalul de timp în care membri ai legislativului ar putea încerca să blocheze un Brexit fără acord. Pentru Johnson, aceasta va fi cea mai îndrăzneață manevră de până acum în demersul de a scoate Marea Britanie din UE la 31 octombrie, notează Reuters.

 

Lasă un comentariu