„SITUAȚIA CHIRURGIEI CARDIOVASCULARE PEDIATRICE ÎN ROMÂNIA - DIFICILĂ; SUNTEM ÎNTR-UN MOMENT DE RĂSCRUCE"

Distribuie pe:

Situația chirurgiei cardiovasculare pediatrice din România este una dificilă, atrage atenția președintele Comisiei de chirurgie cardiovasculară din Ministerul Sănătății, Adrian Molnar.

„Eu aș numi situația chirurgiei cardiovasculare pediatrice din România ca fiind dificilă. În primul rând, există două centre în care se operează în mod constant copii. Este Târgu-Mureș pe primul loc. În Cluj-Napoca, în mod constant, se operează copii. Din păcate, în aceste două centre există un număr limitat de specialiști în chirurgie pediatrică. În Târgu-Mureș există doi chirurgi care operează în mod constant copii, iar în Cluj-Napoca există un chirurg cardiovascular primar care operează în mod constant copii. În ceea ce privește posibilitatea de a face intervenții chirurgicale la copii ca număr, ca finanțare, noi putem spune că în Cluj-Napoca putem să operăm doi copii pe săptămână. Asta înseamnă undeva la sub 100 de copii anual. Este foarte puțin. Târgu-Mureș a efectuat în cursul anului trecut în jur de 150 de intervenții chirurgicale, ceea ce este iarăși un număr foarte mic, având în vedere că la nivel de România avem nevoie de 1.500 de intervenții chirurgicale la copii. S-au făcut și intervenții pe cardiologie intervențională la copii în Cluj-Napoca - 10, în Târgu-Mureș - undeva 100 intervenții anul trecut", a spus Molnar.

El a amintit că există centre în care se fac astfel de intervenții, însă sporadic, în București la Spitalul „Marie Curie" și Spitalul „Grigore Alexandrescu", dar și la Iași, unde se operează „un număr limitat" de copii. De asemenea, au mai fost făcute intervenții de acest fel și la Sibiu, într-un centru privat.

Potrivit acestuia, de-a lungul anilor au fost trimiși medici la specializare în afara țării, însă mulți dintre aceștia nu s-au mai întors.

„Mai sunt centre în București, sunt două centre în care se operează copii prin diverse misiuni - la Spitalul «Grigore Alexandrescu» și Spitalul «Marie Curie», la Iași se operează un număr limitat de copii și cam atât în ceea ce privește numărul de intervenții chirurgicale decontate de Casa de Asigurări.

Sigur că în privat s-au mai făcut ceva intervenții în Sibiu. Ca și posibilități de dezvoltare a chirurgiei cardiace pediatrice în România și aici suntem destul de deficitari și limitați din cauza faptului că tinerii se îndreaptă greu spre această subramură a chirurgiei cardiace. Este o specialitate dificilă, este o specialitate în care devii chirurg cam după zece ani de practică. Cei pe care i-am trimis din diverse centre în străinătate pentru specializare au cam uitat să vină înapoi, au rămas acolo. Sunt foarte puțini cei care au venit înapoi, poți să îi numeri pe degetele de la o mână. (...) Suntem într-un moment dificil, de răscruce, în care trebuie să intervenim mai hotărât", a susținut Molnar.

Acesta a participat recent la deschiderea Congresului de Chirurgie Cardiovasculară East Meets West 2019, organizat de Societatea Română de Chirurgie Cardiovasculară, în parteneriat cu Universitatea „Lucian Blaga" Sibiu.

 

Lasă un comentariu