„EXISTĂ DISCREPANȚE MAJORE ÎNTRE CREȘTERILE SALARIALE ȘI CONDIȚIILE MEDICALE DIN UNELE SPITALE"

Distribuie pe:

Deputatul PNL Raluca Turcan a declarat că există „discrepanțe majore" între creșterile salariale și condițiile medicale din unele spitale, afirmând că „sunt dezastruoase în multe locuri".

„Să rămâi medic în sistemul de sănătate din România este aproape un act de eroism, pentru că nu mai este problema salariilor, dar este problema condițiilor din spitale. (...) Există discrepanțe majore între majorările salariale făcute și condițiile medicale, sunt dezastruoase în multe locuri. (...) Semnalul eficienței cheltuirii banului pleacă de la vârful deciziei politice. Dacă la vârful deciziei politice este semnalul că se încurajează risipa, că se încurajează neprofesionalismul și că există toleranță spre parte de corupție, evident că și în celulele medicale lucrul acesta se perpetuează", a spus Turcan la Congresul de Chirurgie Cardiovasculară East Meets West 2019, organizat de Societatea Română de Chirurgie Cardiovasculară, în parteneriat cu Universitatea „Lucian Blaga" Sibiu.

Potrivit deputatului, investiția în viitorii medicii nu este neapărat corelată cu ce așteaptă piața românească.

„Pleacă medicii. Problema este că nu există corelare între sistemul educațional pe parte de sănătate și piața muncii. Investiția în viitorii medicii nu este neapărat corelată cu ce așteaptă piața românească și mai degrabă cu catedrele profesorilor. (...) Acest exod este înfiorător", a mai arătat Raluca Turcan.

 Potrivit acesteia, atunci când se vorbește despre sistemul medical din România, „mare parte" ține de voință politică.

„Este clar că sistemul medical din România scârțâie, e clar că există o problemă de subfinanțare, este clar că se pot face lucruri pentru a îmbunătăți sistemul medical românesc. Există în permanență întârzieri și primim de prea multe ori răspunsuri că nu se poate sau că iarăși am ratat startul. De aceea, ca om politic, consider că există trei domenii prioritare pentru România: Sănătate, Educație, Economie, corelate între ele (...). Sistemul sanitar este subfinanțat. Dincolo de faptul că este sub media UE la finanțare, există și scurgeri de bani. Este foarte important și dacă aloci mai mulți bani să vezi cum s-ar regăsi acești mai mulți bani în calitatea serviciilor medicale, pentru că au crescut salariile medicilor considerabil. Pe de altă parte, degringolada în sistem și îngrijorarea față de sistemul medical este în creștere și te întrebi de ce. Pentru că echipele medicale nu au fost privite per ansamblu, pentru că orice creștere de bani oferită în sistemul medical nu s-a urmărit până la pacient, care trebuie să fie în mijlocul sistemului de sănătate, ci pur și simplu pentru a mai cârpi niște cerințe care de multe ori vin peste politicieni și multe măsuri în sănătate sunt luate sub lupă electorală, politicianistă", a mai arătat Turcan.

 

Lasă un comentariu