ÎN COMUNA GHEORGHE DOJA, DOUĂ GRĂDINIȚE NOI, CONSTRUITE DIN FONDURI EUROPENE

Distribuie pe:

Peste doi ani și jumătate, în comuna Gheorghe Doja, învecinată cu municipiul Târgu-Mureș, peste 55 de preșcolari vor beneficia de două grădinițe noi, prin două proiecte REGIO, în valoare totală de 3 milioane de lei, informează conducerea ADR Centru.

Cele două unități de învățământ preșcolar vor fi realizate în localitățile Leordeni, respectiv Satu Nou, ce aparțin comunei mureșene.

La Leordeni, se preconizează construirea unei noi clădiri, care să ofere spațiul necesar pentru introducerea programului prelungit. Se dorește alinierea grădiniței existente la normativele actuale privind siguranța copiilor și a cadrelor didactice, dar și realizarea de economii la energia termică, precum și adaptarea construcției la nevoile individuale ale persoanelor cu handicap. S-a estimat că 15 copii vor avea nevoie de un program prelungit în următorii cinci ani, astfel fiind proiectată o clădire pentru o grupă combinată, având o suprafață construită desfășurată, de circa 250 mp, doar cu parter.

În cel de-al doilea proiect, din Satu Nou, este vorba despre construirea unei noi clădiri de infrastructură educațională preșcolară pentru Grădinița cu Program Normal, pentru care s-a estimat un număr de 40 de copii și astfel s-a identificat necesitatea construirii unei clădiri în regimul de înălțime parter plus demisol, având o suprafață construită desfășurată, de circa 390 mp.

Toate aceste structuri vor beneficia de dotări moderne: în fiecare grădiniță sau creșă se va achiziționa mobilier nou și modern, inclusiv pentru programul prelungit, dar și pentru cabinetele medicale. Vor fi achiziționate echipamente IT&C, vesela necesară și echipamentele de gătit, iar în grădinițele din comună vor fi organizate programe de voluntariat, cu sprijinul persoanelor vârstnice.

“În întreaga regiune avem contractate 21 de proiecte pentru desfășurarea optimă a actului educațional în domeniul preșcolar, a căror valoare totală este de peste 13 milioane euro, care se adaugă celor încă 17 proiecte prin care se modernizează tot atâtea școli din învățământul obligatoriu, folosind peste 20 milioane euro. Pe lângă acestea, mai avem și inițiativele locale de reabilitare termică a unităților de învățământ, din toate cele șase județe ale regiunii, precum și proiectele de investiții în infrastructura de educație din municipiile reședință de județ. În total, vorbim de sume cumulate de peste 50 milioane euro, pe toate axele și domeniile de intervenție, care trebuie să asigure creșterea calității învățământului în Regiunea Centru”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.

Lasă un comentariu