A pornit Fabrica de zahăr din Luduș!

Distribuie pe:

Daniel Preda, președintele Sindicatului Liber Zahărul Luduș, a declarat, ieri, pentru “Cuvântul liber”, că repornirea propriu-zisă a fabricii a început de la sfârșitul săptămânii trecute, vineri, când au început să sosească primele camioane cu sfeclă de zahăr. “Au intrat combinele pe câmp și au început să recolteze sfecla de zahăr. De vineri au ajuns în fabrică primele transporturi. A trebuit asigurat un stoc minim pentru pornirea fabricii pentru că odată pornită, aceasta nu se mai oprește până la sfârșitul campaniei”, ne-a declarat Preda.

El a mai adăugat că “aseară (marți seara - n.r.) am început încălzirea fabricii, s-a dat drumul la termocentrală, la abur, și astăzi (miercuri - n.r.) este programată începerea tăierii sfeclei de zahăr în vederea intrării în procesul tehnologic de extracție a zahărului din ea”.

Referitor la situația personalului, liderul de sindicat a spus că patronatul a reușit, în urma discuțiilor purtate, să readucă în fabrică o bună parte dintre angajații care au plecat în perioada în care activitatea a fost oprită. “Pe lângă cei care au revenit în fabrică au mai fost angajați sezonieri, pe perioada campaniei, astfel că suntem pregătiți pentru producție. Vom munci în trei schimburi, necesare asigurării fluxului continuu”, a mai spus Daniel Preda.

Campania de producție de zahăr, pentru cantitatea de sfeclă cultivată pe cele aproximativ 3.400 de hectare contractate de patronatul fabricii de la fermierii din zona Luduș, dar și din județele Alba, Sibiu, Cluj, Brașov și Bistrița Năsăud, va dura 50 de zile.

Angajații Fabricii de Zahăr din Luduș speră că odată cu repornirea producției în acest an, fermierii să înceapă ca de anul viitor să cultive mult mai multă sfeclă pe terenurile lor. Sfecla de zahăr se bucură de un preț dublu începând din acest an de cca. 45 euro/tonă și o serie de subvenții din partea APIA și forme de sprijin din partea fabricii, care fac ca aceasta să fie una dintre cele mai profitabile culturi existente. (D.B.)

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu