PENSIA OCUPAȚIONALĂ, O NOUĂ FORMĂ DE ECONOMISIRE PENTRU BĂTRÂNEȚE

Distribuie pe:

Luni, 6 ianuarie 2020, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede organizarea și funcționarea fondurilor pentru pensiile ocupaționale, precum și stabilirea schemei acestora.

Participarea la fond, facultativă

Potrivit actului normativ, inițiativa constituirii unui fond de pensii ocupaționale aparține exclusiv unui administrator autorizat, în timp ce schema de pensii este stabilită de către fiecare angajator care dorește și are capacitatea financiară să ofere angajaților săi astfel de beneficii.

La un fond de pensii ocupaționale pot participa angajații unuia sau ai mai multor angajatori. Angajatorul reprezintă participanții la fondul de pensii ocupaționale, în relația cu administratorul, negociază și semnează contractul de administrare cu un administrator autorizat.

Angajatorul poate stabili cuantumuri diferențiate de contribuție proprie, pentru angajații săi, pe criterii de vechime, funcție sau drepturi salariale. Încheierea unor relații contractuale între o persoană și un angajator nu poate fi condiționată de obligarea persoanei respective de a contribui în nume propriu la un fond de pensii ocupaționale.

În cazul în care un angajator decide să stabilească o schemă de pensii ocupaționale, acesta are obligația să ofere schema tuturor angajaților săi și să vireze contribuții, iar angajatul poate participa, dacă dorește, conform schemei.

Cine poate opta pentru pensie ocupațională

Participantul la un fond de pensii ocupaționale poate fi orice persoană care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor și care îndeplinește condițiile prevăzute în schema fondului de pensii ocupaționale.

Contribuțiile angajatorului și ale angajatului se datorează, se colectează și se virează de către angajator, pe baza numelui, prenumelui și a codului numeric personal al participantului.

Contribuțiile persoanelor care obțin venituri din activități independente sunt virate direct de către acestea, pe baza numelui, prenumelui și a codului numeric personal al participantului.

Angajatorul nu poate face rețineri pentru contribuțiile angajaților, la un fond de pensii ocupaționale, fără acordul scris al angajatului, consemnat în actul individual de aderare la fond sau, ulterior, într-o notificare transmisă administratorului și angajatorului.

Pensia ocupațională va putea înlocui pensia specială

Președintele comisiei pentru muncă din Camera Deputaților, deputatul Adrian Solomon, a explicat că prin adoptarea acestui proiect este deschisă calea abrogării pensiilor speciale.

“Am reușit să transpunem o directivă europeană care, din 2016, se tot dorea a fi transformată în lege în România. Pensiile ocupaționale deschid, astfel, și calea rezolvării așa-numitelor pensii speciale, pentru că o serie întreagă de categorii de profesii vor putea, prin implicarea angajatorilor, de acum încolo, să creeze o schemă de pensii facultative, prin care să suplinească acele beneficii pe care statul sau orice alt angajator și le asumă printr-un contract implicit sau printr-un contract explicit.

Prin elaborarea cadrului legislativ pentru organizarea și funcționarea fondurilor de pensii ocupaționale, se creează premisele pentru obținerea unei pensii ocupaționale, suplimentară, distinctă și în completarea tipurilor de pensii acordate în cadrul sistemelor de pensii din România.

Totodată, se creează premisele pentru asigurarea unei surse suplimentare de venit din pensii și se dorește stimularea și cultivarea spiritului de economisire pentru bătrânețe al fiecărui cetățean”, a afirmat Adrian Solomon, citat mediafax.ro.

Lasă un comentariu