“ESTE IMPOSIBIL DE GESTIONAT UN AN ÎNTREG CU ACEA MARE MAJORITATE PESEDISTĂ ÎN PARLAMENT”

Distribuie pe:

Președintele Klaus Iohannis și-a reiterat susținerea pentru organizarea de alegeri anticipate, menționând că sondajele și scrutinele organizate în ultima vreme arată că românii își doresc o schimbare. Totodată, el a spus că “este imposibil de gestionat un an întreg cu acea mare majoritate pesedistă” în Parlament.

“Alegerile anticipate se impun dintr-un motiv foarte clar și foarte simplu: am avut în 2019 alegeri europarlamentare, care au fost câștigate net de PNL și pierdute de PSD, am avut alegeri prezidențiale care au fost net câștigate de mine, ca și reprezentant sau ca și candidat al Partidului Național Liberal, și au fost clar pierdute de PSD. Toate, dar absolut toate sondajele din ultima vreme arată că românii își doresc o schimbare, o schimbare inclusiv în Parlament. Românii își doresc ca PSD să plece de la putere și trebuie să fim foarte realiști, am câștigat europarlamentarele, am câștigat prezidențialele, însă în Parlament sunt tot aceeași parlamentari care au fost aleși în 2016 și PSD are un număr foarte mare de parlamentari, și PSD-ul nu dorește să lase puterea din mână, și atunci este natural, în această situație, în care românii își doresc o schimbare, au spus-o la fiecare alegere, să purcedem cât mai repede la alegeri parlamentare”, a susținut Iohannis, la Palatul Cotroceni.

El a exclus ipoteza unei crize politice, ca urmare a demersurilor pentru convocarea alegerilor anticipate.

“După părerea mea, este imposibil de gestionat un an întreg cu acea mare majoritate pesedistă în Parlament, în condițiile în care, de anul trecut deja, românii au spus clar «nu» PSD-ului la putere. Acum, sigur, auzim tot felul de retorici și de la PSD, și de la alte partide, fiecare vine cu sfaturi așa cum crede că trebuie să fie făcută politica. Dar eu vă spun foarte clar: semnalele date de români sunt evidente și alegerile trebuie făcute. Cu cât mai repede, cu atât mai bine. (...) Nu se intră în nicio criză politică, se intră într-o procedură care face ca românii să își poată exprima votul și pentru Parlamentul României”, a explicat șeful statului.

În opinia sa, în urma unor alegeri parlamentare înainte de termen, pot fi avansate soluții “rapide, realiste”, în interesul românilor.

“Da, merită, fiindcă este vorba de un an întreg. Dacă facem alegeri la termen, ele vor avea loc undeva la sfârșitul lui noiembrie, acum suntem la mijlocul lui ianuarie, deci vorbim despre un an de zile în care, dacă ne mișcăm bine, putem avea alegeri anticipate și putem să facem exact ceea ce își doresc românii, să avem altă putere, altă majoritate și să venim cu soluții rapide, realiste, în interesul României și în interesul românilor”, a indicat el.

Întrebat dacă i-a propus lui Ludovic Orban demisia din funcția de prim-ministru, Iohannis a negat acest lucru.

“Eu nu am propus Guvernului sau premierului în niciun fel demisia. Noi discutăm pe oportunități politice și dacă voi cere eu, vreodată, unui Guvern demisia, veți auzi acest lucru de la mine. Vă amintesc că am cerut demisia unor guverne, câteodată cu succes, câteodată demisia a venit puțin mai târziu. Nu am discutat acest aspect”, a adăugat președintele. 

Lasă un comentariu