PREȘEDINTELE AEP: SUNTEM PREGĂTIȚI PENTRU ALEGERILE LOCALE ȘI PARLAMENTARE

Distribuie pe:

Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Constantin-Florin Mitulețu-Buică, a declarat că instituția pe care o reprezintă este pregătită pentru alegerile locale și parlamentare.

“Autoritatea Electorală Permanentă a intrat în logică de alegeri, suntem pregătiți pentru acest an pentru alegerile locale și alegerile parlamentare. (...) Miercuri a fost finalizată ordonanța de urgență pentru a crea cadrul legal pentru alegeri anticipate, deoarece nu exista o astfel de reglementare, dar și așezarea lucrurilor bine făcute pentru alegerile prezidențiale din 2019 să fie preluată și aplicată și la alegerile parlamentare din acest an”, a spus Mitulețu-Buică într-o declarație de presă.

El a menționat că printre noutăți se numără modificarea termenelor în ceea ce privește alegerile anticipate.

“Noutățile ar fi în ce privește alegerile anticipate, reducerea termenelor, pentru că acum pentru alegeri la termen înseamnă cel puțin 90 de zile. Or, potrivit Constituției, ai cel mult 90 de zile pentru a organiza alegeri anticipate. Propunerea noastră a fost de cel puțin 50 de zile pentru perioada electorală, dar potrivit calculelor va fi puțin peste 50 de zile perioada electorală pentru anticipate. A fost preluarea pentru votul în străinătate - cele trei zile de vineri, sâmbătă și duminică în străinătate, și în țară doar duminica, cu prelungirea votării pentru cele trei zile în străinătate și în țară, până la ora 23.59, astfel încât să ne asigurăm că vor vota cât mai mulți alegători. A fost crescut numărul de parlamentari pentru Circumscripția 43 străinătate, astfel încât să asigure o mai mare reprezentare a cetățenilor cu pașaport CRDS în evidențele AEP, de la doi la patru senatori, și de la patru la opt deputați și, la fel, o serie de proceduri pentru simplificarea procesului de votare”, a afirmat Mitulețu-Buică.

El a adăugat că, urmare a ordonanței de urgență adoptate, s-a creat cadrul legal pentru alegeri anticipate și pentru a se putea împuternici un guvern interimar, la propunerea AEP, să emită actele normative subsecvente la nivel de hotărâre de guvern pentru data alegerilor, calendarul măsurilor organizatorice, hotărârea privind finanțarea și posibilitatea de a acorda din fondul de rezervă bugetară, la dispoziția Executivului, banii pentru organizarea procesului electoral.

“Potrivit calculelor noastre, poate ajunge la un miliard de lei acest proces electoral - localele și, dacă vor fi, parlamentarele tot în aceeași sumă putem să ne încadrăm, deoarece prin ordonanță de urgență s-a stabilit că, dacă avem alegeri generale, locale la termen și se declanșează alegeri parlamentare anticipate, mergem pe aceeași infrastructură - BEC, Biroul Electoral Județean; birourile de circumscripție comunale, fiind înființate pentru locale, rămân funcționale pentru alegerile parlamentare; și birourile secțiilor de votare”, a explicat președintele AEP.

 

UN RAPORT AEP ESTIMEAZĂ CREȘTEREA SUMELOR CARE VOR FI RAMBURSATE PENTRU ALEGERILE LOCALE ȘI PARLAMENTARE

Un raport privind activitatea Departamentului de control al finanțării partidelor politice din cadrul Autorității Electorale Permanente (AEP) estimează creșterea sumelor ce vor fi rambursate competitorilor electorali pentru alegerile locale și parlamentare de anul acesta.

“În ceea ce privește sumele referitoare la alegerile locale din anul 2020, se estimează că acestea vor fi de patru ori mai mari comparativ cu sumele din 2016, ținând cont de faptul că se estimează un număr aproape dublu al partidelor politice care vor participa la alegerile locale din 2020 și de faptul că salariul minim pe economie de la 1 ianuarie 2020 a fost majorat cu 212% comparativ cu 1 ianuarie 2016 (...) Ținând cont că în anul 2016 au fost rambursate 92% din sumele solicitate prin cererea de rambursare, respectiv 46.000.000 lei, pentru alegerile locale din 2020 se estimează că suma ce urmează a fi rambursată va fi în cuantum de 190.000.000 lei”, prevede raportul.

Conform sursei citate, pe fondul creșterii numărului de partide politice înregistrate de la 84 în anul 2016 la 161 în anul 2020, se așteaptă o creștere proporțională a numărului de partide politice care vor participa la alegerile parlamentare din 2020. Numărul organizațiilor cetățenilor români aparținând minorităților naționale și al candidaților independenți se preconizează că va rămâne relativ constant.

“În anul 2016, suma totală cerută pentru rambursare de către competitorii electorali a fost în cuantum de 45.552.313,68 lei. Suma rambursată a fost în cuantum de 42.698.236,32 lei. De asemenea, în ce privește sumele de rambursat referitoare la alegerile parlamentare din 2020, se estimează că acestea vor fi de cel mult două ori mai mari comparativ cu sumele rambursate în 2016, ținând cont de faptul că se estimează un număr aproape dublu al partidelor politice care vor participa la alegerile parlamentare din 2020 și de faptul că pentru salariul minim pe economie la 1 ianuarie 2020 indicele de creștere a fost de 212% comparativ cu 1 ianuarie 2016”, stipulează raportul.

Potrivit acestuia, în 2016, cheltuielile electorale efectuate de competitorii electorali au fost rambursate în procent de 93,7%. Raportul privind activitatea Departamentului de control al finanțării partidelor politice și a campaniilor electorale în 2019 - istoric și previziuni preconizează că procentul de rambursare a sumelor cheltuite de competitorii electorali, în urma alegerilor parlamentare din 2020, se va menține constant sau va crește.

Lasă un comentariu