MUZICA LUI MOZART ACTIVEAZĂ APROAPE 100% DIN SCOARȚA CEREBRALĂ!

Distribuie pe:

Prof. dr. Bradu Iamandescu, medic primar alergolog și psiholog, autorul unui tratat de “Muzicoterapie receptivă”, o tehnică terapeutică prin care muzica ascultată poate trata un pacient, prin influența pe care o are asupra creierului, citat de descopera.ro, susține că muzica lui Mozart activează aproape 100% din scoarța cerebrală, neuronii căpătând un ritm specific geniilor.

“Orice muzică este eficientă, în mod sigur, dar s-a dovedit că piesele din repertoriul clasic și romantic activează cel mai mult creierul, muzica în stil baroc, în special, adică Bach, Telemann, Handel. Însă muzica lui Mozart activează aproape 100% din scoarța cerebrală, neuronii capătând un ritm specific geniilor.

O doctorandă a mea, psihologul Liliana Neagu, a dovedit că persoanele care învață folosind acest fundal sonor obțin performanțe cu 40% mai mari la testele de memorie. Poate că, în viitor, se va putea ca, în sălile de clasă, să se pună muzică în surdină, ca fundal sonor, care să nu distragă atenția, dar care să favorizeze memoria.

În urma tomografiilor cu emisie de pozitroni, s-a demonstrat că muzica barocă, în tempo lent, are o funcție mnezică extraordinară, adică permite o îmbunătățire considerabilă a memoriei.

În studiile de specialitate, muzica barocă (Bach, Haendel, Telemann) este asociată cu fenomenul denumit supramemorie (amplificarea capacității de memorare a unui subiect influențat de un factor extern, în cazul de față, muzica).

Însă, experimentele pe grupuri mari de persoane au fost efectuate plecând și de la lucrări ale lui Wagner sau Beethoven, capabile să aducă îmbunătățiri ale randamentului învățării.

Când ascultăm muzică, se întâmplă anumite modificări și la nivel cerebral, și la nivel biometric. Se dilată pupilele, suntem relaxați, pentru că suntem într-o situație plăcută, iar la nivel cerebral se descarcă dopamină.

Dopamina și endorfinele sunt hormoni ai plăcerii, dar dopamina este implicată într-un circuit diferit de endorfine, și anume este implicată în circuitul motivațional”, explică specialistul român.

Lasă un comentariu