ȘTIRI * ȘTIRI * ȘTIRI

Distribuie pe:

SENAT - COMISIA JURIDICĂ: ÎNCHISOARE DE LA 5 LA 12 ANI PENTRU ORICE FAPTĂ CE IMPLICĂ CONTACT SEXUAL CU UN MINOR

Orice faptă care implică contact sexual cu un minor sub 14 ani se pedepsește cu închisoare de la 5 la 12 ani, potrivit unui amendament la proiectul legislativ inițiat de parlamentari din majoritatea spectrului politic, al cărui raport a fost admis de Comisia juridică din Senat.

Inițiatorul amendamentului, Șerban Nicolae, a precizat că se impune ridicarea limitei minime a pedepsei, de la patru la cinci ani, dar și a celei maxime, de la 11 la 12 ani, “dată fiind gravitatea faptei săvârșite cu un minor care nu a împlinit vârsta de 14 ani, dacă făptuitorul a împlinit vârsta de 18 ani”.

“Considerăm necesară modificarea actelor legislative care prevăd pedepsirea infracțiunilor contra libertății și integrității sociale a minorilor, astfel încât orice faptă care implică contact sexual cu un minor cu vârstă mai mică de 15 ani să fie în mod direct încadrată ca viol, fără a fi nevoie de dovezi care să ateste imposibilitatea victimei de a se apăra sau tentativa de a opune rezistență. De asemenea, considerăm necesar ca pedeapsa minimă pentru cazurile de viol și de act sexual cu un minor să fie mărită de la trei la patru ani, având în vedere că, în prezent, foarte multe dintre pedepsele pronunțate sunt pedepse cu suspendare”, se arată în expunerea de motive.

Potrivit proiectului de act normativ, inițiativa propusă urmărește creșterea pedepselor pentru cazurile de abuz împotriva minorilor, astfel încât în astfel de cazuri să nu mai poată fi pronunțate sentințe cu suspendare, mai ales în contextul unei diferențe mari de vârstă.

Proiectul legislativ pentru modificarea și completarea Legii 286/2009 privind Codul penal și a Legii 135/2010 privind Codul de procedură penală cu raportul de admitere va ajunge în plenul Senatului, în calitate de primă Cameră legislativă sesizată.

 

CAMPANIA CONCERTATĂ A LEGISLATIVULUI ȘI EXECUTIVULUI ÎMPOTRIVA JUDECĂTORILOR - ATENTAT LA INDEPENDENȚA JUSTIȚIEI

Campania concertată derulată împotriva corpului profesional al judecătorilor de către celelalte două puteri - legislativă și executivă -, cu referire la pensii și salarii, are ca unic scop “antagonizarea” societății față de aceștia, reprezentând totodată “un adevărat atentat la independența Justiției”, precizează CSM.

Secția pentru judecători a CSM arată că, în ultima perioadă de timp, are loc “o adevărată campanie concertată derulată împotriva corpului profesional al judecătorilor de către celelalte două puteri, legislativă și executivă, cu referire la veniturile acestora - pensii, salarii și alte drepturi bănești”.

Potrivit sursei citate, veniturile judecătorilor în sens larg decurg din lege și reprezintă reflectarea corectă a rolului pe care îl îndeplinesc într-o societate democratică prin raportare atât la îndatoririle și restricțiile impuse acestora de-a lungul întregii cariere, cât și la importanța activității desfășurate pentru echilibrul puterilor în stat și respectarea drepturilor și libertăților tuturor cetățenilor.

Sursa citată menționează că sumele de bani reprezentând restanțe salariale cuvenite judecătorilor sunt consecința directă a sancționării prin hotărâri judecătorești definitive a încălcărilor repetate ale legislației în domeniul salarizării de către ministrul Justiției - în calitate de ordonator principal de credite - și a eșalonărilor pe perioade foarte mari de timp a plății acestora.

“În condițiile în care problemele grave de personal și de infrastructură cu care se confruntă instanțele de la toate gradele de jurisdicție din țară sunt constant ignorate de către cei care au atât obligația, cât și mijloacele de a le rezolva, considerăm că atacul la adresa judecătorilor este lipsit de orice substanță și are ca unic scop antagonizarea societății față de aceștia. Acest lucru reprezintă un adevărat atentat la independența Justiției”, precizează Secția pentru judecători a CSM într-un comunicat transmis AGERPRES.

În aceste circumstanțe, menționează sursa citată, declarațiile ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, din data de 18 februarie, formulate cu ocazia audierilor derulate în cadrul comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului, “sunt nejustificate și regretabile”.

“Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii solicită atât ministrului Justiției, cât și celorlalte două puteri, legislativă și executivă, prudență și reținere în discursul public la adresa corpului profesional al judecătorilor și intensificarea eforturilor în sensul identificării soluțiilor ce se impun pentru rezolvarea problemelor reale care afectează sistemul de justiție și în mod direct pe toți justițiabilii”, se mai arată în comunicat.

 

VICTOR COSTACHE, DESPRE CORONAVIRUS: ÎN BUCUREȘTI EXISTĂ UN CENTRU DE CARANTINĂ DE 40 DE LOCURI

Ministrul propus al Sănătății, Victor Costache, a declarat, după audierea din comisiile parlamentare de specialitate, că în București există un centru de 40 de locuri destinat persoanelor suspecte de coronavirus.

“Odată cu ordonanța de urgență care a fost dată pentru a crește capacitatea de răspuns la coronavirus, am implementat și centre de carantină la nivelul întregii țări. Chiar la nivelul Bucureștiului avem o capacitate de primire de 40 de astfel de persoane. (...) În momentul de față, UE funcționează ca un organism unitar și decizia a fost ca aceste măsuri de carantină să poată fi luate la nivel național, să nu aglomerăm unul din statele membre cu carantină cu cetățeni ai altor state. (...) În condiții dramatice se poate crește capacitatea, dar pentru a asigura o carantină decentă, deocamdată avem o capacitate de primire de 40 de locuri. Dacă ar veni în țară, acolo ar merge (românii infectați cu coronavirus - n.r.). Evident, depinde de aeroportul pe care vor debarca, dar normal sunt aduși pe Otopeni”, a explicat Costache.

El a precizat că vor fi create culoare speciale în acest sens și pentru alte aeroporturi din țară, dacă vor fi aduse persoane suspecte.

“Se vor crea culoare speciale și pe restul aeroporturilor, în măsura în care sunt aduse astfel de cazuri suspecte. (...) Avem capacitate de diagnostic în patru alte spitale în afara Bucureștiului”, a arătat Costache.

Un al doilea cetățean român de la bordul vasului de croazieră “Diamond Princess” a fost depistat cu noul coronavirus, fiind transportat la un spital din Tokyo, a informat Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Potrivit MAE, starea de sănătate a persoanei respective este bună. Cetățeanul român face parte din echipajul vasului.

 

BILANȚ IGPR: TOLERANȚĂ ZERO PENTRU CEI CARE NU ÎNȚELEG SĂ-ȘI FACĂ DATORIA

Ministrul propus al Afacerilor Interne, Marcel Vela, a afirmat, miercuri, la bilanțul activității Poliției Române pe 2019, că are toleranță “zero” pentru cei care nu înțeleg să-și facă datoria sau încalcă legea, în loc să o aplice.

“Voi lăuda și recompensa de fiecare dată pe cei care dau dovadă de implicare și au rezultate excelente, dar, mai ales, nu voi închide ochii în fața lipsei de implicare, în fața incompetenței sau, mai grav, atunci când polițiștii sau alți angajați ai Ministerului Afacerilor Interne trec de partea cealaltă a legii. Chiar dacă sunt excepții, aceste cazuri au făcut ca oamenii să piardă din încrederea pe care o au în Poliția Română”, a spus Vela.

El a arătat că, în trei luni, au fost luate primele măsuri “ferme” care să ducă spre normalitate.

“Un prim exemplu - demiterea adjunctului șefului IPJ Olt pentru modul în care a fost gestionat cazul Caracal. Oamenii așteaptă de la noi să ne facem datoria de fiecare dată și să nu mai avem niciodată asemenea tragedii. Trebuie să recunoaștem greșelile în lanț produse acolo, cu consecințe dezastruoase, trebuie să luăm măsuri împotriva celor vinovați, așa cum am început deja”, a transmis Marcel Vela.

Ministrul a precizat că există prevederi care îngreunează cercetarea celor vinovați în astfel de cazuri, iar o prioritate o reprezintă modificarea termenelor de prescripție a unor fapte săvârșite de polițiști.

“Cel mai important este, cred eu, să învățăm din greșeli și să ne asigurăm că nu se vor mai repeta niciodată. Cercetarea disciplinară în cazul polițiștilor de la Caracal, dar și în alte cazuri, este îngreunată în prezent de tot felul de tertipuri pe care le pot folosi polițiștii pentru a depăși termenul de prescriere și a scăpa de sancțiune. Așa că una dintre măsurile mele va fi modificarea acestor termene după modelul celor prevăzute pentru militari”, a spus Vela.

 

PROIECT CU PRIVIRE LA DESCENTRALIZAREA PROGRAMULUI REGIONAL DE DEZVOLTARE

Ministrul desemnat al Dezvoltării, Ion Ștefan, a declarat că Guvernul va iniția un proiect de lege cu privire la descentralizarea Programului regional de dezvoltare pe care îl va înainta spre dezbatere Parlamentului.

“Vom iniția un proiect de lege cu privire la descentralizarea Programului regional de dezvoltare. Noi ne propunem o descentralizare regională pentru a putea să ducem decizia aproape de cetățean. Vom realiza 8 programe regionale, la nivelul fiecărei regiuni”, a afirmat Ștefan la audierile din comisiile parlamentare de specialitate.

El a adăugat că despre descentralizare și regionalizare se poate vorbi “doar în Parlament”, iar proiectul de lege menționat va fi gata până la sfârșitul acestei săptămâni.

 

Lasă un comentariu