MĂSURI DRASTICE PENTRU PREVENIREA RĂSPÂNDIRII COVID-19

Distribuie pe:

Ministrul interimar de Interne, Marcel Vela, ministrul interimar al Sănătății, Victor Costache, ministrul Transporturilor, Lucian Bode, și șeful DSU, dr. Raed Arafat, au anunțat, duminică seara, târziu, noile măsuri adoptate de autorități pentru prevenirea răspândirii COVID-19.

* Oficialii au anunțat oprirea zborurilor din și către Italia, pe toate aeroporturile din țară, începând din 9 martie până în 23 martie. Măsura este valabilă pentru toate aeroporturile din România.

“Operatorii aerieni au obligația de a comunica cetățenilor români care se vor îmbarca din Italia, China, Iran, Coreea de Sud către România, cu escală, faptul că vor intra în carantină pe teritoriul României și își vor asuma această responsabilitate prin completarea unei declarații pe proprie răspundere”, a spus Vela. Cetățenii români care sosesc din China, Italia, Coreea de Sud prin punctele de frontieră terestre vor intra în carantină pe raza județului de graniță sau în izolare la domiciliu, Raed Arafat precizând că în aceste județe există locuri pentru carantină și se discută suplimentarea acestora. 

Ministrul de Interne a făcut apel și la responsabilitatea românilor din orice stat - sunt responsabili de sănătatea familiilor, a rudelor și a celor din comunitatea în care se întorc: “Să nu facă ce a făcut un român care a spus că vine din Germania și a venit din Italia de fapt, și e și pozitiv, altul a aterizat la Chișinău și a vrut să vină în România - noroc că a fost depistat bolnav acolo”, a exemplificat Marcel Vela, care a anunțat că “noi, MAI, împreună cu Ministerul Sănătății, vom intensifica controalele - vor fi verificări ample și, evident, până la urmă, adevărul se află”.

* Operatorii aerieni au obligația de a nu permite îmbarcarea cetățenilor care vin din Italia, China, Iran, Coreea de Sud, către România, cu escală.

* Persoanele care intră în țară pe la punctele de frontieră și nu declară corect țara din care vin vor fi acuzați de fals în declarații.

* Se permite accesul în România a celor care vin din China, Coreea de Sud, “sub măsura obligatorie a carantinei”. Sunt exceptate transporturile de marfă de peste 3,5 tone.

*”Se aplică prevederile de mai sus, adaptate după caz și pentru transportul maritim sau fluvial. Măsurile adoptate se aplică până pe 31 martie 2020 cu posibilitatea prelungirii perioadei”, a mai spus Vela.

Măsurile menționate se adaugă celor adoptate, la finele săptămânii trecute, de Ministerul Sănătății, și care au intrat în vigoare duminică, 8 martie. Acestea sunt valabile până la 31 martie, când se va face o nouă evaluare, existând posibilitatea prelungirii lor.

* Sunt interzise, pe întreg teritoriu național, manifestările publice sau private, în spații deschise sau închise, cu un număr de participanți mai mare de 1000 de persoane. Măsura este obligatorie pentru toți agenții publici și privați și nu este supusă negocierii, excepțiilor, neputând fi amânată.

* Evenimentele la care este estimată participarea unui număr mai mic de persoane pot fi organizate doar după obținerea aprobării de la Direcțiile de Sănătate Publice locale.

* În aceeași perioadă, nu vor mai fi organizate stagii de practică în spitale pentru studenții la medicină și farmacie, cu excepția situațiilor de voluntariat în sprijinul medicilor.

* Până la 31 martie, aparținătorii pacienților nu pot efectua vizite în spitale.

* Nu se eliberează certificate medicale de “om sănătos”, iar pacienții care nu prezintă suspiciuni nu sunt testați pentru infectarea cu virusul COVID - 19.

Linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Cetățenilor li se reamintește să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE. Cetățenii români din străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20.

Situația cazurilor de infecție cu coronavirus COVID - 19 în județul Mureș

În baza datelor primite de la Direcția de Sănătate Publică a județului Mureș, situația cazurilor de infecție cu coronavirus COVID-19, la data de 7 martie, se prezintă astfel: - număr persoane aflate în carantină: 0; număr persoane autoizolate la domiciliu: 132; numărul testelor cu rezultat negativ: Important: Duminică, 8 martie, a fost confirmat primul caz pozitiv de infecție cu coronavirus (COVID-19) din județul Mureș. Este vorba de o femeie în vârstă de 70 de ani. Persoana se afla în izolare la domiciliu din 06.03, întrucât a revenit în țară din Italia (Ancona-Bologna). La 7 martie i-au fost recoltate probe, după ce femeia a avut dificultăți de respirație, tuse și febră. Femeia va fi internată la Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj - Napoca și a fost declanșată ancheta epidemiologică pentru identificarea tuturor persoanelor cu care s-a aflat în contact, informează Instituția Prefectului - Județul Mureș.

Organizația Mondială a Sănătății: “Marcăm un moment sumbru”

Sâmbătă, 7 martie, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a dat publicității o declarație oficială privind situația COVID - 19, din care cităm:

“Potrivit rapoartelor comunicate până acum, numărul global al cazurilor confirmate cu infecție COVID-19 a depășit 100.000. Odată cu marcarea acestui moment sumbru, OMS reamintește tuturor țărilor și comunităților că răspândirea acestui virus poate fi încetinită semnificativ sau chiar stopată, prin aplicarea unor măsuri drastice de limitare și control.

China și alte țări demonstrează că răspândirea virusului poate fi încetinită și impactul poate fi redus prin aplicarea unor măsuri ferme, universal aplicabile, mobilizarea întregii societăți pentru identificarea și supravegherea persoanelor bolnave, urmărirea celor cu care au intrat în contact, pregătirea spitalelor și a clinicilor pentru a gestiona creșterea numărului de pacienți și instruirea lucrătorilor din sănătate (...).

Fiecare efort depus pentru limitarea virusului și încetinirea răspândirii lui salvează vieți. Aceste eforturi oferă sistemelor de sănătate și întregii societăți timpul necesar pentru a se pregăti, iar cercetătorilor mai mult timp pentru a identifica tratamente eficiente și pentru a dezvolta vaccinuri. (...).

OMS va continua să colaboreze cu toate țările, cu partenerii noștri și cu grupurile de experți, pentru a coordona reacțiile internaționale, a oferi îndrumări, a asigura provizii, a împărtăși cunoștințe și a oferi oamenilor informațiile de care au nevoie pentru a se proteja”.

(sursa - who.org) (sursa foto - financialintelligence.ro) 

Lasă un comentariu