Motto: „Somnul rațiunii naște monștri" (Francisco de Goya)
În urmă cu 5 ani, în volumul „Editori@le", publicam, între altele, o informație cu un titlu iritant pentru anumite… „dioptrii": „Virus letal, în laboratoarele lumii". Era vorba despre faptul că Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a cerut distrugerea mai multor mii de eșantioane ale unui virus letal, trimise, în mod accidental, pentru a fi testate, la mai mult de 3.700 de laboratoare din 18 țări. Virusul, cunoscut sub numele de H2N2, sau „gripa asiatică", a cauzat, în anul 1957, moartea a peste patru milioane de persoane, fiind eradicat abia 11 ani mai târziu. „Persoanele născute după anul 1968 fie nu au imunitate la acest virus, fie au imunitate redusă la H2N2, împotriva căruia nu există, în momentul de față, niciun vaccin", anunța Klaus Stohr, reprezentant al OMS. „Dacă o singură persoană va fi infectată cu acest virus, boala se va răspândi foarte rapid".
Istoria se repetă!
Luând în calcul posibilitatea unui atac terorist biologic, Administrația SUA a solicitat ferm, atunci, Colegiului Patologilor Americani - instituția care a trimis eșantioanele de virus - să ceară laboratoarelor din Europa, Asia, America și Orientul Mijlociu să distrugă imediat mostrele primite. OMS a solicitat, la rândul ei, revizuirea măsurilor de siguranță „în ceea ce privește virușii de gripă care nu au afectat populația în ultimii ani, și împotriva cărora oamenii nu mai au imunitate". Ceea ce pune însă mari semne de întrebare e faptul că OMS nu a oferit nicio explicație privind modul în care mostrele au fost trimise în laboratoare. În mod normal, virușii de gripă A, care circulă în prezent, sunt folosiți pentru teste de eficacitate. Exista (poate mai există și acum) și pericolul ca derivate ale virusului letal să fi fost trimise de laboratoare altor instituții de cercetare din domeniu, fapt ce poate fi doar cu greu controlat!!!
Întâmplarea face că, în același volum, am preluat informații din „Le Nouvel Observateur", despre o listă cu douăsprezece potențiale riscuri ce ar putea provoca… dispariția omului de pe Terra, alcătuită de o echipă de cercetători de la Universitatea Oxford și de la Global Challenge Foundation: 1. O modificare climatică extremă. (...) 2. Războiul nuclear. (...) 3. O pandemie mondială. Scenariul-catastrofă: Bolile infecțioase se pot răspândi cu ușurință în sistemele noastre globalizate și dense de populații umane. O nouă pandemie, combinând incurabila Ebola, mortalitatea rabiei, infecțiile gripale și îndelungatele perioade de incubare a HIV ar provoca un număr extrem de mare de morți. De altfel, gripa a demonstrat posibilitatea ca un virus să combine și caracteristicile multor altora. Probabilitate: 0.0001% riscuri ca acest scenariu să se întâmple în următorii 100 de ani. 4. O prăbușire a biodiversității. (...) 5. O prăbușire a leadership-ului planetar. (...) 6. Un asteroid gigantic. (...) 8. Biologia de sinteză. Scenariul-catastrofă: Un agent patogen care ar scăpa de sub controlul oamenilor de știință și ar ataca omul sau ecosistemul. În cauză, un bio-război, bio-terorismul sau o scurgere accidentală dintr-un laborator. Probabilitate: 0.01% riscuri ca acest scenariu să se întâmple în următorii 100 de ani. 9. Nanotehnologiile. (...) 10. Inteligența artificială. Scenariul-catastrofă: Inteligența artificială ar putea decide atunci că ființa umană trebuie să dispară pentru a-i lăsa locul și accesul la resursele Terrei. Probabilitate:
0-10% riscuri ca acest scenariu să se producă în următorii 100 de ani. (...) 11. „Consecințele necunoscute". Scenariul-catastrofă: Un risc despre care nu avem nicio idee, cum ar fi o existență extraterestră ostilă. Probabilitate: 0.1% riscuri ca acest scenariu să se întâmple în următorii 100 de ani. 12. O proastă guvernare mondială. Scenariul-catastrofă: Liderii mondiali eșuează în eradicarea sărăciei absolute sau construiesc un sistem planetar totalitar. Probabilitate: Scenariu imposibil. (Articol de Laura Thouny)
Interesant, nu? Merită apreciat optimismul acestor cercetători privind probabilitatea punerii în operă a scenariilor!
Să revenim în actualitate! Anno Domini 2020.
Șeful Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, spune că amenințarea unei pandemii de Covid-19 a devenit „foarte reală", dar crede că aceasta poate fi controlată.
Italia este țara europeană afectată cel mai mult de coronavirus. Numărul total al cazurilor de coronavirus a ajuns la 9.172, iar bilanțul deceselor este de 463. Este țara care înregistrează cea mai gravă situație din lume, după China, unde epidemia pare să se apropie de sfârșit. Bilanțul total în această țară-focar pentru epidemia de Covid-19 a ajuns la 80.739 de îmbolnăviri și 3.120 de decese. După China și Italia, din punctul de vedere al deceselor, pe locul al treilea este Iranul. Ca număr de persoane contaminate, Coreea de Sud este pe locul al treilea în lume, cu 7.478 de cazuri, dar bilanțul deceselor este mult mai mic, de 53 de persoane. În Franța, Germania și Spania, numărul cazurilor confirmate de coronavirus a trecut de 1.000 de persoane.
Răspândirea coronavirusului a avut un puternic impact și în lumea sportului: Ceremonia de aprindere a flăcării olimpice pentru JO 2020 de la Tokyo, programată joi la Olympia, în Grecia, se va desfășura fără spectatori. * Turneul de la Indian Wells a fost anulat. * Meciul PSG - Dortmund se va juca fără spectatori, deși parizienii și-au dezinfectat stadionul. * Barcelona poate juca unul dintre cele mai importante meciuri ale sezonului fără spectatori. Lionel Messi și compania n-au mai jucat astfel de doi ani și jumătate, când a disputat fără oameni în tribune meciul cu Las Palmas din cauza revoltelor publice din Catalonia etc.
În România, începând de luni, 9 martie 2020, au intrat în vigoare deciziile Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență privind impunerea unor restricții de trafic dinspre și înspre statele afectate de noul coronavirus.
Până acum, la nivel național au fost confirmate 17 cazuri de cetățeni infectați. Dintre aceștia, 5 au fost declarați vindecați și externați. Toți pacienții internați au o stare generală bună, iar persoanele în vârstă și care au boli cronice sunt monitorizate cu atenție. În carantină instituționalizată sunt 27 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul, alte 12.789 de persoane aflându-se izolați la domiciliu și sub monitorizare medicală.
Începând cu data de 8 martie 2020 sunt interzise manifestările publice sau private, în spații deschise sau închise, cu un număr de participanți mai mare de 1.000 de persoane. Această măsură este obligatorie, la nivel național, pentru toți agenții publici și privați și nu este supusă negocierii, excepțiilor, neputând fi amânată.
Decizia este valabilă până la data de 31 martie 2020 pe întreg teritoriul național al României și există posibilitatea prelungirii, în funcție de evoluția situației. În aceeași perioadă, nu vor mai fi organizate stagii de practică în spitale pentru studenții la medicină și farmacie, cu excepția situațiilor de voluntariat în sprijinul medicilor. Aparținătorii pacienților nu pot efectua vizite în spitale. Toate școlile din România vor fi închise începând de luni, 9 martie, până pe 22 martie, cu posibilitatea de prelungire a măsurii.
Doamne, apără-ne de mai rău!