RĂZBUNAREA ISTORIEI - „POEMELE” LUI CORNELIU COPOSU, LANSATE LA CLUJ

Distribuie pe:

În seara zilei de 6 martie, la 75 de ani de la instalarea primului guvern comunist din istoria României, condus de Petru Groza, cititorii clujeni fost martorii unei răzbunări simbolice a Istoriei: Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” a găzduit lansarea volumului „Poeme” de Corneliu Coposu, prezentat de poeta Ana Blandiana și de Ion Andrei Gherasim, fostul șef de cabinet al politicianului.

Poemele lui Corneliu Coposu au fost compuse, în minte, în cei 17 ani de detenție. Marele om politic a petrecut opt ani în izolare absolută. Pentru a-și menține sănătatea mintală, rezolva în gând operații matematice complicate, se ruga, și compunea poezii. În acei ani, practic, a uitat să vorbească. După eliberarea din închisoare, el a reînvățat să își utilizeze vocea, citind cu voce tare diferite fragmente literare. Tot atunci și-a așternut poemele pe hârtie. La acea vreme, nici nu putea fi vorba de publicarea lor. Corneliu Coposu a fost ținut, în primii ani de după ce a ieșit din închisoare, cu domiciliu forțat, în Bărăgan, fiind urmărit permanent de Securitate, care îl considera un dușman ireductibil al comunismului.

După Revoluție, foarte puține dintre poeziile sale au văzut lumina tiparului, fiind angrenat în activitatea politică și considerând incompatibile cele două activități. De aceea, sarcina de a-i publica poeziile a revenit surorilor lui, Rodica și Flavia, care l-au contactat pe moștenitorul moral al lui Corneliu Coposu, Ion Andrei Gherasim, care i-a fost șef de cabinet încă din primele zile de după căderea comunismului.

Și familia acestuia a fost victima sistemului comunist. Bunicul său, marele Ilie Lazăr, cel care a eliberat Cernăuțiul la finalul Primului Război Mondial, a fost aruncat în închisoare, pentru că, la fel ca și Corneliu Coposu, a refuzat să îl trădeze pe Iuliu Maniu. De asemenea, mama și tatăl lui Ion Andrei Gherasim au trecut prin temnițele bolșevice. Ion Andrei Gherasim i-a fost alături lui Corneliu Coposu, când minerii, întărâtați de Ion Iliescu, îi cereau moartea, precum și atunci când acesta lupta pentru refacerea PNȚCD.

Așadar, în 2018, surorile Coposu i-au cerut lui Ion Andrei Gherasim să ducă manuscrisele poetei Ana Blandiana, care să decidă dacă poeziile merită sau nu să fie publicate. Răspunsul a fost unul pozitiv, iar la 15 ani de la dispariția lui Corneliu Coposu, clujenii au avut ocazia să-i descopere universul poetic, cuprins între coperțile unui volum apărut la editura fundației Academia Civică. Volumul conține și un CD cu poezii de Corneliu Coposu, recitate de actorul Ion Caramitru.

(Sursa: Claudiu Pădurean, România ViaCluj)

Lasă un comentariu