ACȚIUNI DE VERIFICARE A RESPECTĂRII MĂSURILOR IMPUSE PRIN ORDONANȚA MILITARĂ

Distribuie pe:

În urma activităților desfășurate în prima noapte după intrarea în vigoare a Ordonanței militare, la nivelul județului Mureș, forțele de ordine și siguranță publică au aplicat 67 de sancțiuni pentru nerespectarea prevederilor art. 5 alin. 1 din Ordonanța nr. 2/2020, referitoare la circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 22-6, aflăm de la subinspector de poliție Farcaș Emanuela. Totodată, domnia sa preciza că în intervalul orar 22-6, pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere. Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil. Excepție fac personalul din cadrul Administrației Prezidențiale, Parlamentului României, Guvernului României, Ministerului Public, instituțiilor sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională, corpului diplomatic și personalul care asigură serviciile de utilitate publică.

Conform noilor prevederi legislative, “în intervalul orar 6-22 se recomandă ca circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei să se efectueze numai pentru următoarele motive: deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi; deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale; deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță; deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie; deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor și nevoile animalelor de companie/domestice”.

În intervalul orar 22-6, circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei este permisă numai pentru motivele amintite anterior.

Măsurile aplicate nu exonerează persoanele de răspunderea contravențională sau penală. Conform prevederilor legale, sancțiunile contravenționale aplicabile sunt între 100 și 5.000 de lei pentru persoanele fizice și 1.000 și 70.000 de lei pentru persoanele juridice, precizează subinspector de poliție Farcaș Emanuela.

 

Lasă un comentariu