MĂȘTILE CHIRURGICALE POT FI... SPĂLATE ȘI REFOLOSITE!

Distribuie pe:

Medicul imunolog Brândușa Petrescu, citată de ȘtirileProTv.ro, susține că măștile chirurgicale previn inhalarea unor particule care pot fi purtătoare ale noului coronavirus și împiedică atingerea involuntară a feței, iar potrivit ultimelor studii, acestea pot fi igienizate și refolosite!

„Va exista un moment când nu vom mai putea să folosim măștile zilnic, după fiecare expunere. Virusul nu persistă mai mult de patru zile pe suprafața măștii, care e o suprafață destul de repelentă, adică nu menține particule. Punem masca respectivă într-o pungă de hârtie, notăm ziua în care am folosit-o și putem să o refolosim peste patru zile.

De asemenea, măștile chirurgicale se pot dezinfecta prin fierbere, timp de trei minute. Există studii care arată că fierberea, timp de trei minute, la 100 de grade, reduce doar 1% din eficiența măștilor, dar să avem grijă să nu le traumatizăm în timpul fierberii.

Punem masca în apă, fierbe trei minute, apoi o spălăm și o lăsăm să se răcească în apă, după care o punem la uscat. Clorul și alcoolul distrug materialul măștilor chirurgicale, mai exact le lărgesc fibrele. Important este, totuși, ca acestea să rămână cu un diametru de cel mult 2,5 microni, adică un spațiu care să nu permită intrarea picăturilor de salivă.

Noul coronavirus se transmite prin mucoasa nasului, mucoasa orală, mucoasa ochilor și nu prin piele ori urechi. La nivelul nasului ori al cavitații orale, acesta e preluat de mucus. Prin mucus coboară până în plămân, unde sunt receptorii specifici pentru virus.

Aici are loc un alt fenomen. Odată ce virusul interacționează cu o celulă, aceasta va lucra doar pentru el și va produce noi particule virale, infectând apoi celulele din jur...", a explicat medicul imunolog.

 

Lasă un comentariu