CE ÎI SCOATE PE ROMÂNI DIN CASĂ ÎN STAREA DE URGENȚĂ

Distribuie pe:

Un sondaj realizat recent de BestJobs România arată că, în urma restricțiilor impuse de autorități pentru a preveni răspândirea epidemiei de Covid-19, aproape jumătate dintre cei intervievați (41%) spun că ies afară din casă, o dată sau de două ori pe săptămână.

Potrivit sondajului, 37% dintre respondenți au recunoscut că ies zilnic din casă, dar nu pentru a merge la serviciu, ci pentru alte activități, motivele principale fiind cumpărăturile de strictă necesitate (76,4%), job-ul, în cazul celor care nu lucrează de acasă (39,3%) și mișcarea fizică (18,4%).

Majoritatea angajaților români își iau însă măsuri de precauție atunci când ies din casă. Adică, poartă mască (85%) și mănuși (60,4%), iar 50,6% au mereu cu ei un dezinfectant de mâini. În plus, mai bine de 77% dintre angajații chestionați evită, atât să se apropie de alți oameni, cât și să meargă în locuri aglomerate, iar alți 67,2% se feresc să urce în mijloacele de transport în comun.

Astfel, dezinfectanții (75,5%), măștile (74,5%) și mănușile (62,3%) sunt produsele de protecție pe care le dețin majoritatea angajaților români, iar cei mai mulți (25,8%) dintre respondenți au cheltuit pe astfel de achiziții, în medie, între 50 și 100 lei.

Dacă ar avea simptome asociate Covid-19, 7 din 10 respondenți și-ar suna medicul de familie pentru a cere îndrumare, 15,3% ar chema ambulanța, iar 10,7% spun că ar rămâne în casă și s-ar trata singuri, fără să ceară sfatul medicului.

Dacă nu e vorba de o urgență medicală, peste 60% dintre respondenții la sondaj preferă să evite spitalele și să trateze acasă eventualele probleme medicale ușoare sau medii, care nu au legătură cu coronavirusul, consultându-și medicul de familie, iar mai puțin de 4% ar chema o ambulanță pentru a merge la spital.

***

Sondajul a fost efectuat în perioada 10-20 aprilie 2020, pe un eșantion de 882 de utilizatori de internet din România, cu vârsta de peste 18 ani. (L.P.)

Lasă un comentariu