AVEM NEVOIE DE CENTRE DE COLECTARE A LEGUMELOR ȘI FRUCTELOR

Distribuie pe:

La dezbaterea televizată din zilele trecute despre Moțiunea de Cenzură din Parlamentul României, singurul parlamentar care a dovedit o cunoaștere a realității din teren privind situația dramatică din agricultura românească, generată, în primul rând, de valorificarea producției, a fost deputatul mureșean MARIUS PAȘCAN, cu o propunere privind înființarea de “Centre de colectare a legumelor și fructelor”, o măsură capabilă să aducă cu adevărat o prosperitate sigură fermierilor cu exploatații agricole mari sau mici.

Departe de mine ideea de a întreține o campanie electorală în favoarea deputatului mureșean, chiar că merită să fie votat de alegătorii mureșeni la viitoarele alegeri parlamentare. Poate locul domniei sale ar fi pe listele unui alt partid, decât cel al domnului Băsescu.

Să revin la problemele abordate de domnia sa într-o perioadă când politrucii, apăruți pe scena politică la apelul de seară, bat apa în piuă, în aspecte pe care nu le cunosc, rupți de realitatea din teren, vocali nevoie mare în dezbateri sterile.

Se spune că după criza Coronavirus va urma o perioadă cu criză economică, că ne paște o foamete provocată de secetă.

În calitate de profesionist în domeniul agricol, încă practicant, pot să afirm că situația nu este chiar atât de dramatică. De pildă, în județul Mureș, culturile agricole din câmp se prezintă favorabil, poate mai bine față de alți ani. Profesionalismul fermierilor mureșeni, sprijinul acordat prin APIA de Uniunea Europeană și Guvernul României și vremea favorabilă au permis efectuarea în epoca optimă a lucrărilor agricole, iar cei care practică o agricultură de subzistență, în grădina de lângă casă, au reușit să-și înnobileze grădinile cu tot sortimentul de legume și fructe necesare consumului familial.

Probleme vor avea cei leneși, cei care își lasă terenul de paragină, în ideea că este mult mai convenabil să te aprovizionezi la un supermarket cu alimente din categoria a treia în comparație cu cele din țările de origine.

Vreau să spun că nu producția reprezintă o problemă majoră pentru agricultorii mureșeni, ci VALORIFICAREA, lipsa centrelor de colectare, procesare și valorificare. Cu tot înghețul târziu

din luna aprilie, în Mureș au mai rămas în microzonele afectate 10-15% din fructe și legume, așa că pentru nevoile populației, chiar și pentru export, vom avea recolte.

Ce faci însă cu valorificarea? Unde vinzi producția, fiindcă după “revoluția” furată, prietenii din Occident și-au dorit o piață de desfacere pentru producția lor, încurajând, prin cozile de topor din România, lichidarea întreprinderilor, CLF, AGROCOOP, Centrele de achiziții ale Cooperativei de consum, Întreprinderile de vinificație, Bazele și Silozurile de cereale.

Fără să fiu nostalgic după perioada socialismului spun doar că în fiecare oraș sau comună mai răsărită existau magazine de fructe și legume românești, iar centrele de achiziție ale Cooperativelor de consum achiziționau ouă, păsări de curte, pene, fructe de pădure, melci etc. Totul se valorifica la intern sau la export. În plus, existau piețele de zi în Band, Râciu, Bălăușeni, Bahnea, Sângeorgiu de Pădure, în toate localitățile mari, unde micul producător își vindea surplusul din gospodărie. Se spune că în zilele de târg, în localitatea respectivă nici iarba nu creștea. În plus, în toate orașele existau piețe de zi, unde micii producători agricoli aveau acces la tarabe. În Târgu-Mureș, piețele erau aprovizionate de legu-micultori de pe Valea Nirajului (“Țara morcovului”), Sântana de Mureș, Curteni, Nazna. Fiecare CAP avea o fermă legumicolă sau pomicolă, la fel și Fabrica de conserve s-a asociat cu foste CAP-uri, iar legumele erau procesate în renumitele conserve, apreciate pe toate continentele.

Veți spune că înființarea cooperativelor de valorificare este și soluția propusă de Uniunea Europeană. Dar pentru înființarea acestor cooperative sunt necesare fonduri imense, pentru depozite, magazii, silozuri, fabrici de prelucrare.

Oameni buni, în România, în județul Mureș nu va fi foamete, avem nevoie doar de puțină înțelepciune pentru a ne gospodări resursele și, bineînțeles, de muncă. M-am bucurat sincer când am auzit un politician, și acela mureșean, care a lansat o propunere favorabilă atât pentru agricultori, cât și pentru consumatori.

Politicienii să nu uite că agricultura este o activitate economică ce poate fi planificată și făcută după niște principii agrotehnice și de afaceri.

Lasă un comentariu