COPIII ÎNVAȚĂ SĂ VORBEASCĂ!

Distribuie pe:

De la sunete, la silabe, cuvinte stâlcite și până la propoziții sau fraze, felul în care evoluează limbajul este fascinant. Pentru că limbajul este cheia comunicării, iar felul în care le vorbim copiilor, în care le răspundem la mesaje, încă din primele etape ale vieții, are un rol de bază în dezvoltarea acestora.

“Când este mic și începe să silabisească ori să spună cuvinte (indiferent că le spune stâlcit), este bine ca părintele să reacționeze, să îi răspundă la mesaj (pentru că, da, copilul, ca și adultul, de altfel, transmite un mesaj atunci când silabisește ceva).

Chiar dacă într-o primă fază părintele este tentat să îl imite (este greu să nu îi imiți pe cei mici!), pe parcurs, este esențial să îl corecteze și să îi spună cum se pronunță corect cuvântul respectiv. Copiii imită, repetă și astfel de exerciții, iar acest lucru nu face decât să îl ajute de-a lungul dezvoltării lui.

Când copilul povestește ceva, nu îl întrerupe. Dacă el vrea să relateze o întâmplare prin care a trecut și firul logic pare să se piardă, important este să nu fie întrerupt, să fie lăsat să își termine discursul. Părintele poate folosi doar întrebări simple, întrebări cheie, pentru a-l ajuta să își organizeze cât mai coerent modul de exprimare.

Poveștile fac parte din viața noastră și încep să fie spuse încă din momentul în care învățăm să alcătuim propoziții. Organizându-le împreună cu copilul, stabilind un fir epic al întâmplărilor, îl ajutăm să comunice eficient, clar, să aibă încredere în el (prin conștientizarea faptului că mesajul lui a ajuns corect, a fost înțeles).

E drept, acest lucru presupune efort susținut, răbdare și interes din partea părinților, însă rezultatele nu vor întârzia să apară”, ne asigură site-ul specializat părintisicopii.ro.

Lasă un comentariu